tényleg fontos ez a kérdés?

2019.08.17. 15:45

Mennyit számítanak az anyagi javak egy kapcsolatban?

Az eltérő iskolai végzettségű párok különféle ambíciókkal és igényekkel rendelkeznek.

Fotó: Pixabay

Bizonyára többen megtapasztalták már, hogy a gyermekkori kapcsolatok a felnőtté válás folyamatában sokszor megszakadnak. Ez adódhat abból is, hogy a felek fizikailag egyre távolabb kerülnek egymástól, azonban a differens társadalmi színvonal is szülhet problémát. Az utóbbi ugyanúgy negatívként hathat a párkapcsolatokra is, hiszen a gyökereink mélyek, nem fordíthatunk hátat azoknak, így a fellelhető különbözőségek egy idő után felüthetik a fejüket, ami akár a kapcsolat végét is jelentheti.

Irreális elvárások

Megannyi problémát szülhet az eltérő társadalmi színvonal, amiről bővebben Dr. Czibere Ibolya, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológiai és Szociálpolitikai Tanszék vezetője adott felvilágosítást a Naplónak. – Az eltérő iskolai végzettségű párok különféle ambíciókkal és igényekkel rendelkeznek. Másként kommunikálnak, különböző célokat tűznek ki, egymás baráti köre sem feltétlenül tudja kielégíteni a saját igényszintjüket. Sőt, a szabadidő eltöltés, a humor, az ízlés, az egymás tevékenységei iránti érdeklődés is más-más szintűek. Ugyancsak probléma lehet a családtagok közötti szereposztás, amely eltérő státuszú partnerek esetén egyenlőtlenségeket, meg nem értést, egymással szembeni irreális elvárásokat alakíthat ki. Ebből pedig a meg nem felelés és a meg nem értés konfliktusa alakulhat ki – kezdte a tájékoztatást.

Elvárható követelmények

Fotó: Olvasónk felvétele

Az egzisztenciális különbség mindenhol jelen van, a munkahelyen, baráti társaságban, párkapcsolatokban, ezért vagy megtanuljuk kezelni különbözőség miatt létrejött esetleges feszültségeket, vagy elfogadjuk, hogy a kapcsolatunk nem volt elég erős: elengedjük a másikat. – Sok minden befolyásolja a párkapcsolatok, illetve a baráti kapcsolatok kialakulását, de ha a hasonlóság eltűnik a kötelékből, a gyermekkori élmények megkötő ereje sem lesz már olyan markáns, amely képes lenne a barátságtól elvárható követelményeket teljesíteni. Ezek az idő múlásával feloldódnak, a térben vagy státuszban egymástól eltávolodó barátok „elhidegülése” egymástól természetes következmény. Meglehet próbálni fenntartani a barátság látszatát, vagy újabb és újabb konfliktusok után is kibékülni és próbálni a barátságot menteni, viszont azt tudom mondani, hogy nem elkerülhető az úgynevezett kirostálódási hatás, vagyis az egymástól való eltávolodás – hangsúlyozta Dr. Czibere Ibolya.

Mérgező játszmák

Majd hozzátette, hogy a párkapcsolatban sokkal jobban sérülhetnek a felek, ha eltérő egzisztencia áll fent, mint a baráti viszonyokban. A barátságban a szeretetkötelék a térbeli közelségben lévők és egymással gyakran találkozók körében erős tud maradni, amennyiben a teljes elfogadás jellemzi a státuszában egyenlőtlen helyzetben lévő barátokat. – Azok a barátságok, amelyek mindkét felet szerepjátszásra kényszerítik, őszintétlenné és visszafogottá válnak, torzul a kommunikáció, elsődleges lesz, hogy érzelmeikben meg ne bántsák egymást, hogy érzékeny témákat ne érintsenek. A játszmák megmérgezik a barátságot. A partnerkapcsolatokban viszont az együttélés, a közös háztartás ettől bonyolultabb konfliktusokat és problémákat keletkeztet, a mindennapos kisebb konfliktusoktól a nagyobbakig – mondta.

Ritka találkozások

A szakember elmondta, hogy a bizalmas kapcsolatokat megtartani, a bizalmi szintet is magasan tartani nagyon nehéz státuszkülönbségek között. Az emberi kapcsolatok akkor működnek stabilan, akkor maradnak erősek, ha azokat a gyakori találkozással folyamatosan megerősítik. – A ritka találkozások csupán az összetartozást demonstrálják vagy szimbolizálják, és előbb-utóbb formálissá válnak. Megtartani a barátságokat eltérő egzisztenciális helyzetben csak egymás kölcsönös tiszteletével, elismerésével lehet. Fontos lenne, hogy az erősebb és gyengébb helyzetű partnerek kölcsönösen megerősítsék egymást abban, hogy számukra az egyenlőtlen helyzet a társadalmi státuszban nem jelent automatikusan egyenlőtlen helyzetet a barátságban – mondta végül.

Nagy Emese

Biztosan összetartoznak?

Dr. Czibere Ibolya kiemelte, hogy vannak persze olyan magántársaságok is, amelyek csak nagy események, ünnepi alkalmak idejére jönnek össze tagjaikkal. A magántársaságok ilyen működése jórészt protokolláris. A ritka összejövetelek többsége csak arra alkalmas, hogy a tagok demonstrálják az együvé tartozást. Ilyenkor mintegy meggyőzik egymást a társaságon belüli esetleges szolidaritásról, s arról, hogy potenciálisan is számíthatnak egymásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában