Bármedence is lesz

2019.05.11. 13:33

Már látszanak a körvonalak: jól halad a nagyerdei strandépítés

A munkák körülbelül 20 százalékával készültek el eddig az új nagyerdei fürdő kivitelezői.

Fotó: Matey István

  • Lassan kinőnek a földből az új Nagyerdei Strand épületei.
  • A munka a terveknek megfelelően halad, eddig a beruházás csaknem egynegyedével készültek el a kivitelezők.
  • A kiszolgálóépület szerkezete már készen van, a legnagyobb, úgynevezett „A” központi épület szerkezetének építése pedig előrehaladott állapotot mutat. Az „A” épületben lesz a medencék nagy része.
  • A strand újjávarázsolásakor 17 ezer köbméternyi betont és 1700 tonna betonacélt használnak majd fel. A tervek szerint először jövő nyáron lehet majd csobbanni a különleges, debreceni „emeletes strand” medencéiben.
  • Egyre látványosabb a strandon zajló építkezés, mind szembetűnőbb formát öltenek az épületszerkezetek. Vigh Tamás projektvezető főmérnökkel bejártuk a fürdő területét, s megnéztük, hol tart a 8,6 milliárd forintba kerülő beruházás.

    Üvegaljú bármedence

    A kiszolgálóépület szerkezete már készen van, a legnagyobb (200 méter hosszú, 25 méter széles), úgynevezett „A” központi épület szerkezetének építése pedig előrehaladott állapotban van.

    Fotó: Matey István

    – Az „A” épületben lesz a medencék nagy része. Az első medence készen van, a négy méter mély ugrómedence szerkezete is elkészült már. Az épület 12 méter magas, ennek a tetején lesz egy háromezer négyzetméter felületű napozóterasz, valamint két bármedence, az egyiknek üveg lesz az alja – tudtuk meg Vigh Tamástól.

    A komplexum szíve

    A legnagyobb munka a 12 méter magas vasbeton falak megépítése, ráadásul íves kivitelben, nyersen maradó betonfelülettel. A strand építésekor 17 ezer köbméternyi betont, 1700 tonna betonacélt használnak majd fel, ezek 80 százaléka a központi épületbe megy. Síkban elforduló, háromszög alakú nyílások teszik majd még látványosabbá a komplexum szívét, ahol hét medence található majd a földszinten. A pince szintjén 1200 személyes öltöző, valamint az egyes medencék üzemelését segítő gépházak kapnak helyet. A vízgépészet egymilliárd forintot visz el a büdzséből.

    Egyedülálló élményelemek

    Mint az már korábban a látványtervekből is kiderült, medencékben nem lesz hiány az új debreceni strandon. Felnőtt kalandmedence, az egyes bármedence, valamint a relaxmedence is látható már, szerkezetépítés alatt áll továbbá az úszómedence és a két gyógymedence. Jelenleg 200-250 munkás dolgozik a komplexum területén, ottjártunkkor az esős idő ellenére is folytak a munkálatok.

    – Az úszómedence két pályája 50 méter hosszú lesz, a többi 33 méteres. Ezt a medencét vízilabdapályává is át lehet alakítani, így akár edzőtáboroknak is otthont tud adni a debreceni fürdőkomplexum – mondta el a projektvezető főmérnök.

    Hullám, gyermekvilág, sétány

    A hullámmedence kivitelezése ugyan még nem kezdődött meg, de tudhatjuk róla, hogy két részből áll majd; hullámfürdőből, valamint Magyarországon egyedülálló élményelemekkel ellátott gyermekvilágból.

    A Nagyerdei Víztorony felőli oldalon már kirajzolódik előttünk az a sétány, ahol egy 900 négyzetméternyi, hosszú üzletfelület jön létre. Ott a strand és a sétány irányában is lehet majd árusítani.

    Ugyan messze még a vége, a tervek szerint azonban 2020 nyarán már élvezhetjük a beruházás eredményét.

    - Kiss Dóra -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában