Védőoltás

2019.05.07. 07:09

Inkább kérik a HPV-vakcinát

Megyénkben 2084 hetedikes lány élt a lehetőséggel.

Fotó: AFP

Több mint 8 ezer szülő nem kérte a gyermekének a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinát a 2018–2019-es tanévben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya a Világgazdasággal; megkeresésünkre a megyei kormányhivatal közölte, megyénkben ez a szám 490-re tehető.

Tájékoztatásuk szerint Hajdú-Biharban a 2018/19-es tanévben a szülők 2574 hetedik osztályos lány számára igényelhették meg a térítésmentes oltóanyagot, akik közül 2084-en éltek is ezzel a lehetőséggel: az átoltottság megyénkben így jelenleg 80,1 százalékos. Mivel egyre több orvostudományi adat támasztja alá, hogy a védőoltás a fiúk esetében is hatékony a HPV ellen, ezért a kormány napirendjén szerepel, hogy a védőoltást a 12 éves fiúkra is kiterjeszti.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Ez egy olyan víruscsalád, melynek több mint száz típusa van, és ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot, ami ellen az időben beadott vakcina és 25 éves kor felett a rendszeres méhnyakszűrés együttesen nyújtja a lehető legteljesebb védelmet. A HPV-fertőzés általában tünetmentes, átmeneti jellegű. A nők egy része úgy esik át HPV-fertőzésen, hogy esetükben nem alakul ki kóros elváltozás, méhnyakrák, hanem a vírus 1-2 év alatt magától eltűnik a szervezetből. Ugyanakkor egy erősen rákkeltő HPV-típussal történő megfertőződés esetén az képes akár hosszú éveken keresztül is észrevétlenül fennmaradni a szervezetben, ami már magas kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából. Fontos emellett tudni, hogy a HPV-vírusra a megbetegedés után „nem emlékszik” az immunrendszer, így ugyanazzal a HPV-típussal többször is meg lehet fertőződni – fejtette ki megkeresésünkre a megyei kormányhivatal.

Behívó levél nélkül is

Hozzátették, a HPV elleni védőoltás tekintetében az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlása szerint a 9-15 éves korú lányok köre az elsődleges célcsoport, a vakcina ugyanis a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabb. A két darab, hat hónap különbséggel beadott védőoltás igénybevételével kivédhető az ismert 13 méhnyakrákot okozó HPV- típus közül a 7 leggyakoribb HPV-típussal történő megfertőződés. A vakcina a HPV-fertőzés gyógyítására nem alkalmas, azonban a korábban HPV-fertőzésen átesett nőknél is alkalmazható a további fertőzések, illetve az újrafertőződés megelőzésére.

A védőoltást a kormányzati intézkedésnek köszönhetően hazánkban 2014 óta a 12 éves lányok térítésmentesen kaphatják meg, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintett korosztály több mint 75 százaléka él is ezzel a lehetőséggel. A prevenció másik fontos elemét a szűrővizsgálatok jelentik, ezért a kormány ingyenes szűrővizsgálatokkal igyekszik megszólítani a lakosságot: népegészségügyi célú méhnyakszűrésen azok a nők vehetnek részt, akik 25 és 65 év közöttiek, és akiknél a negatív eredményű szűrővizsgálatot követően eltelt három év. Fontos kiemelni, hogy a kritériumoknak megfelelő nők akkor is jelentkezhetnek szűrésre, ha nem kaptak postai úton meghívólevelet a szervezett méhnyakszűrésre.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában