a tej világnapja

2019.05.28. 20:00

Akkor fogy több tej, amikor kevesebb van

Saját bolt, kevesebb szállítás – ez is szempont.

Fotó: Potyók Izabella

A tej mennyisége és milyensége változik az évszakokkal, és ez a kereslettel éppen ellentétes. – Télen fogy több a termékekből, vagyis a tanítási időszakban. Az édesanyák reggelire tejet, joghurtot, vajat vásárolnak, ez szeptembertől a nyári szünetig ténylegesen érezhető. Ez a szezon, és ekkor a tej „erősödik”, vagyis jobb a beltartalma, de a mennyisége csökken. Nyáron fog nőni, mert akkor már nem száraztakarmányt fogyaszt a tehén, hanem kint legel a réteken. Duplájára nőhet a tej mennyisége, de éppen ilyenkor csökken a kereslet. Az művészet, hogy a termelőktől is elhozzam a tejet, és a vásárló is maximálisan elégedett legyen a termékkel – fogalmazott Nagy Péter.

– Célunk a hagyományoshoz, természeteshez legközelebb álló gyártás. Arra ösztönözzük az embereket, hogy térjenek vissza az egészséges, minőségi táplálkozáshoz.

A minőség a legfontosabb

– A biominősítés megkötései elveinkkel teljesen egybevágnak, de sajnos kivitelezésük olyan drágulást eredményezne, hogy nem tudnánk eladni elegendő terméket – mivel a cég szemlélete nem az országos, hanem a helyi gyártást és értékesítést tartja szem előtt – jelentette ki Nagy Péter. – A szállítás minimalizálása kevesebb üzemanyagot igényel, így kevesebb káros anyagot bocsátunk ki. Saját boltokban értékesítjük a termékeket, így alacsonyabb áron juthat a vevőkhöz, mindenki számára megfizethető, mégis jó minőségű. A minőségi törekvéseink nem minden esetben költséghatékonyak, ami lassítja a további innovációt. Ki vagyunk szolgáltatva a vásárlóknak, és ők azok is, akik a tejpiacot környezettudatosabbá tehetik – emelte ki Nagy Péter.

Környezettudatosság: a tejtermékeknél is

Körbecsodáltam a poharazógépeket, belestem a hűtőkamrákba, de nem itt hűltem el, hanem a raktárban, ahová éppen megérkezett háromhavi csomagolóanyag: tornyokban álltak a dobozok. Ez igen fájdalmas Nagy Péter számára.

Társadalmi felelősség

– Utálom a nejlont, legszívesebben mindent lédigben adnék el – mondta. – A mi cégünk icipici, mégis több százezer darabot kell megvennünk a poharakból, zárófóliákból. A nagyok esetében milliós tételekről beszélhetünk havonta. De amíg a vásárlók nem követelik ki a változást, nem tehetünk semmit – hangsúlyozta. Véleménye szerint a multicégek tehetnek róla, hogy ebből a szempontból elkényelmesedtek az emberek. – A vásárlásnak tudatos társadalmi felelősségvállalásnak kell lennie: döntés kérdése, hogy kit tisztel meg vele az ember, kit támogat a pénzével, a multit vagy a helyi kis cégeket. Mi műanyagot spórolunk a világnak a lédig túróval és kimérős tejföllel. De sajnos, tízből csak két ember hoz magával üveget a vásárláshoz – mondta szomorúan. A csomagolás ráadásul drága is, például a dobozos tej árából 50 forint a karton, amit nehezebb újrahasznosítani, mert a papír műanyaggal és más anyagokkal van bevonva. – Ettől sokkal jobb megoldás a mi politasakos tejünk, mert a zacskó csak egyféle anyagból áll, könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb újrahasznosítani – mutatott rá Nagy Péter.

Utángyártás, avagy mi minden feldolgozható

Az üzemben a túró hagyományos módon készül, szinte pont úgy, ahogy régen a házi. A túróskádban „bekultúrázzák” a tejet, és reggelig hagyják dolgozni a „kis segítőket”, a savó is magától csorog le róla. Nagy Péter azt is elárulta, új terméket vezetnek be, hamarosan kapható lesz a leveles túró. – Ez nem az ismert rögös, félzsíros túró lesz, hanem zsíros, mert teljes tejből készül. Az állaga a nagyon lágy sajtokhoz közelít, az íze pedig sokkal jobb, mint bármelyik túrónak. Mert a tejiparban a zsír minden: ha egy termékben sok a zsír, annak jobb az íze – mutatott rá a tulajdonos.

A tejsavó

Persze, sajnos találkozik félrevezetéssel is. – A régi magyar élelmiszerkönyv sokkal szigorúbb volt. De amikor az Európai Unióhoz csatlakoztunk, megváltoztak az előírások. Más elvárásokat kell teljesíteni, de ha eszerint dolgoznánk, a mi termékeinkért nem állnának sorba az emberek. Viszont a multiknak sok esetben nem a minőségi étkezés lebeg a szemük előtt. Készíthetnénk mi is laktózmentes tejet. Ami most a piacon kapható, alig különbözik a közönséges tejtől: benne van a tejcukor, csak belekeverik a tejcukrot lebontó enzimet, ami a patikákban is kapható, és így kétszer annyit fizet érte a vásárló – magyarázta Nagy Péter.

Más érdekes adalékkal is szolgált. – Naponta jelentős mennyiségű savó keletkezik a túró- és sajtgyártás után: 3 ezer liter túró alapanyagból 2 ezer 200 liternyi, a sajtból még több. Ezt a multik értékes alapanyagnak tekintik, és fel is dolgozzák tejpermeátum néven. Lehet belőle kakaó, karamellás ital, reggeli ital és növényi zsír felhasználásával utánzott termékek. Ezeknek már semmi köze az eredetihez, de a nevük megtévesztő, és mivel olcsó előállítani, a vásárló előnyben részesíti őket. Mi a savót az állatok takarmányozására használjuk.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában