Helyi közélet

2019.04.05. 13:34

Az exportról tartottak előadást a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Az exportnövekedés lehetőségeiről és kihívásairól tartott előadást az export növekedéséért felelős helyettes államtitkár csütörtökön a Debreceni Egyetemen. Joó István az intézmény egykori hallgatójaként szólt a Gazdaságtudományi Kar diákjaihoz.

Debrecen - Az exportnövekedés lehetőségeiről és kihívásairól tartott előadást az export növekedéséért felelős helyettes államtitkár csütörtökön a Debreceni Egyetemen. Joó István az intézmény egykori hallgatójaként szólt a Gazdaságtudományi Kar diákjaihoz.

- A magyar versenyképességi fordulat egyik alapvető feltétele a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztése annak érdekében, hogy az EU-s átlagnál alacsonyabb exportrészesedésüket növelni lehessen. Jelenleg a kkv-k mindössze 5 százaléka exportál rendszeresen, és a hazai kivitel 15 százalékát adják a kisebb vállalatok – hangsúlyozta a Debreceni Egyetemen tartott rendhagyó előadáson Joó István.

Az export növekedéséért felelős helyettes államtitkár a Gazdaságtudományi Kar és az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság Debreceni Ifjúsági Bizottságának meghívására érkezett a Böszörményi úti campusra, ahol a hallgatóknak és oktatóknak beszélt a hazai exportnövekedés lehetőségeiről és kihívásairól.

- A Gazdaságtudományi Kar hallgatói számára félévente több rendhagyó előadást szervezünk, melyeken olyan információkhoz juthatnak a leendő szakemberek, amit a tankönyvekből nem lehet megtanulni, és a különböző szakirodalmakból is nagyon nehéz összegyűjteni – tájékoztatott Nábrádi András, a DE GTK Gazdálkodástudományi Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

A csütörtöki rendezvényen Joó István elmondta, hogy a magyar export 2017-ben 100 milliárd, 2018-ban pedig már rekordszintű, 105 milliárd forint felett volt. Hazánk célpiaca főként Németország, Szlovákia, Oroszország és Románia, az exporttermékek legnagyobb arányban a járműgyártásból származnak. A Nemzeti Exportstratégia révén pedig több eszközzel támogatja a kormány a magyar kis-és középvállalkozások exporttevékenységét.

- A Nemzeti Exportstratégia célja, hogy 2018-hoz képest 50 százalékkal növekedjen 2030-ra a saját termékkel és szolgáltatással rendelkező magyar kkv-k aránya az exportban. A stratégiában kiemelt ágazat az egészség-, az élelmiszer- és az építőipar, valamint a kreatív szektor, illetve a digitalizáció. Ennek érdekében felülvizsgáljuk az exporthoz szükséges engedélyek kiadásának szabályozását, és ahol kell, egyszerűsítünk – ismertette a helyettes államtitkár egykori Alma Materében. Joó István ugyanis okleveles gazdasági agrármérnökként szertett diplomát a Debreceni Egyetemen.

Fotó: Kiss Annamarie

- Mivel itt képzik a jövő szakembereit, nagyon fontos, hogy minél változatosabb legyen az az ismeretanyag, amit megszereznek. Így a fiatalok felkészülten léphetnek a munkaerőpiacra, hogy hasznos építőkövei legyenek a magyar társadalomnak. Én is itt tanultam a Debreceni Egyetemen és nagyon sokat profitáltam az itteni tanulmányaimból. Bár kicsit elszorul a gyomrom, ha eszembe jutnak a vizsgák és a zh-k, összességében nagyon jó érzésekkel tértem ide vissza – nyilatkozta a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában