Helyi közélet

2019.02.18. 17:44

Kérdezze meg a jövő gyógyszerészét!

Debrecen - Középiskolásokat tanítanak egészségtudatos életmódra és biztonságos gyógyszerhasználatra a Debreceni Egyetem gyógyszerész szakos hallgatói. Az intézmény 44 diákja országszerte több mint 90 előadást fog tartani.

Debrecen - Középiskolásokat tanítanak egészségtudatos életmódra és biztonságos gyógyszerhasználatra a Debreceni Egyetem gyógyszerész szakos hallgatói. Az intézmény 44 diákja országszerte több mint 90 előadást fog tartani.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán még 2015-ben kezdődött felmérés, amely a középiskolás diákok gyógyszertári és egészségügyi ismereteinek megismerésére irányult. Az eredmények hatására az egyetem szakemberei betegedukációs mintaelőadást dolgoztak ki.

Az uniós forrásból megvalósuló projekt ösztöndíjprogramjában most az intézmény 44 gyógyszerészhallgatója nyert támogatást arra, hogy országszerte előadásokat tartsanak a középiskolásoknak arról, hogyan őrizhetik meg egészségüket minél hosszabb ideig.

- Egy olyan kezdeményezést indítunk, ami a jövő nemzedékének az egészségtudatosságát fogja növelni – fogalmazott Vecsernyés Miklós, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja az ösztöndíjprogram pénteki nyitórendezvényén.

Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar oktatási dékánhelyettese beszédében kiemelte: az előadásokat tartó hallgatók sokat tehetnek azért, hogy egy egészségművelt generáció nőjön fel, ugyanakkor – reményeik szerint – a program nyomán az egyetemisták aktív társadalmi felelősségvállalása is nagyobb lesz.

- Fontos célkitűzés, hogy megtanítsuk a fiatalokat arra, hogy egyrészt merjenek kérdezni, másrészt arra, hogy mit kérdezhetnek, mit kérdezzenek meg a gyógyszerésztől. A leendő szakemberek ezzel a saját hivatásuk művelését teszik lényegesen könnyebbé – hangsúlyozta a program szakmai vezetője.

A 44 gyógyszerészhallgató több mint 90 előadást tart majd országszerte, sokan saját középiskolájukba mennek vissza. A programot a Debreceni Egyetem Oktatási Igazgatósága is felkarolta.

- Az előadás-sorozat sokat fog segíteni a hallgatók saját felkészülésében, eredményesebbek, sikeresebbek lehetnek a pályájukon, továbbá nagy szerepük lehet abban, hogy saját élettapasztalatukon és a megszerzett tudásukon keresztül egészségtudatosabb életmódra készítsék fel a középiskolás diákokat – fogalmazott Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke az mondta: minden egészségügyi szakembernek, így a gyógyszerészeknek is óriási szerepük van a gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel és alternatív terápiákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatásában. A legkönnyebben elérhető egészségügyi szakemberek a gyógyszerészek, akik segíthetnek például a betegeknek megbízható forrásból származó információt találni az interneten.

- A programnak köszönhetően az egyetemistákon keresztül fontos ismeretek juthatnak el a középiskolásokhoz, elindulhat egyfajta párbeszéd, hiszen korban közel állnak egymáshoz – hangsúlyozta a társaság elnöke.

A február 15-i rendezvényen együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara, valamint a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, amely biztosítja, hogy a középiskolásoknak szóló betegedukációs előadások ne csak Debrecenben, hanem az egész országban megvalósulhassanak.

Gyermán Anna, az egyetem egykori hallgatója, a mintaelőadás kidolgozója inspirációként mutatta be a „Gyógyszerszedés a hétköznapokban – Az öngyógyításról (dióhéjban) kapszulában” című előadását, saját prezentációjuk kidolgozásához pedig tanácsokkal látta el a programban részt vevő egyetemistákat.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában