Helyi közélet

2017.12.20. 15:15

Örökségvédelem, zöldenergia – pályázatok a testület előtt

Debrecen - Számos területen nemzetközi együttműködésben kíván fejlődni Hajdú-Bihar megye.

Debrecen - Számos területen nemzetközi együttműködésben kíván fejlődni Hajdú-Bihar megye.

Ebben az évben 172 pályázatot készített el és nyújtott be a megyei önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (HBMFÜ), csaknem 20 milliárd forint értékben, és idén már projektmenedzseri feladatokat is ellátott – derül ki az ügynökség idei tevékenységéről szóló beszámolóból, melyet szerdai ülésén fogadott el a megyei képviselő-testület.

A pályázatok legtöbbje (73 db) humán fejlesztésre irányult; oktatással, szegregáció felszámolásával, pályaorientációval kapcsolatosan. Öt gazdaságfejlesztési, 11 román–magyar határmenti együttműködést célzó, és 15 településfejlesztési program is van a listán. Jelentős a vidék élhetőségének javítására irányuló pályázatok száma (42 db), melyek közt például fiatal agrárvállalkozók támogatása, kertészeti gépbeszerzés segítése, helyi piacok infrastrukturális fejlesztése is szerepel. 26 pályázat pedig hazai forrásokra irányul, többek közt turisztikai beruházásokkal kapcsolatosan.

Felkészülés a következőre

Döntött a testület arról, hogy a megyei területrendezési terv módosításának költségeihez 20 millió forint állami hozzájárulást igényel. Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke megjegyezte: utoljára 2010-ben történt módosítás, a régi projektek, tervek „leporolása” egyben felkészülés is a következő uniós ciklusra.

Fotó: Derencsényi István

Nyolc pályázattal kíván részt venni a megyei önkormányzat nemzetközi együttműködésekben, ezek közt természeti és kulturális örökségvédelem, fiatal vállalkozók külföldi gyakorlatszerzésének támogatása, a zöldenergia népszerűsítése, kerékpáros turizmus fejlesztése is szerepel. Összesen 530 millió forintnyi forrást érkezését jelentené, ha mind nyerne, Pajna Zoltán azonban úgy véli, 2-3 projekt elfogadása is sikerként könyvelhető majd el.

A magyar szürkék útja

A közgyűlés tájékozódott a jelenleg zajló projektek állapotáról is. Közülük az egyik legfontosabb a foglalkoztatás segítését (pl. bértámogatással) szolgáló projekt; kiemelt a „Magyar Szürkék Útja” – tematikus túraútvonal kialakításához kapcsolódó, 975 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült program. A közgyűlés elnöke szerint jól működik a megyei klímastratégia kidolgozása, jelentős érdeklődés mellett és sok szervezet együttműködésével. Továbbá, épp novemberben döntött az irányító hatóság a helyi esélyegyenlőségi programok támogatásáról, 57 millió forint értékben – számolt be az elnök.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában