Helyi közélet

2017.11.11. 12:48

Mozgással is sokat tehetünk a fájdalom ellen

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A népbetegségnek számító mozgásszervi fájdalom miatt nem sportolunk rendszeresen, holott a megfelelő, rendszeres mozgás a testi és lelki egészség kulcsa, állítják a szakemberek.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A népbetegségnek számító mozgásszervi fájdalom miatt nem sportolunk rendszeresen, holott a megfelelő, rendszeres mozgás a testi és lelki egészség kulcsa, állítják a szakemberek.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének szenior mozgásprogramja a mozgással járó fájdalom legyőzésében segíti az idősebb korosztályt! Ma Magyarországon a felnőttek kétharmada, míg a 60 év felettiek 80 százaléka él rendszeres fájdalommal, küzd valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel. A porckopás, a hát-, derék- és láb-, valamint ízületi fájdalmak általános népbetegségnek számítanak, és sajnos ezek nem gyógyíthatók. A betegségek szinten tartása csak a testsúly csökkentésével, a szervezet rendszeres mozgatásával lehetséges, de a panaszok miatt jóval kevesebbet mozgunk a kelleténél. A rendszeres mozgásra nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is szükségünk van. A rendszeres, megfelelő testmozgás ugyanis elősegíti az idegpályák „olajozását”, a koncentráció fejleszti az orientációs készséget.

Nem terheli az ízületet

– Első lépés a fájdalomcsillapítás. A mozgásszervi fájdalmakat érdemes külsőleg használatos gélekkel, krémekkel csillapítani. Ezek akár 12 órán keresztül megszüntetik a fájdalmat. Az idősek többsége sajnos még mindig úgy véli, hogy a klasszikus gyógyszerek hatékonyabbak a mozgásszervi fájdalmak ellen is, mint a helyileg használt egyéb készítmények. Ezért az edukáció e tekintetben nagyon fontos – mondta Juhász Eszter gyógytornász. A fájdalom megszüntetése mellett az is lényeges, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb mozgásformát. A könnyed séta, a kerékpározás, az úszás, az idősebbek számára kifejlesztett szeniortánc kímélik az ízületeket, és bárki, akár idősebb korban is gyakorolhatja őket. Ha valaki súlyosabb testi problémákkal küzd, érdemes gyógytornászhoz fordulnia.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában