Helyi közélet

2017.10.30. 07:39

Kérdések és válaszok a debreceni elektronikus bérletről

Debrecen - A szülő is megvásárolhatja a gyerek részére a kellő okiratok birtokában.

Debrecen - A szülő is megvásárolhatja a gyerek részére a kellő okiratok birtokában.

Az október végén, az országban elsőként Debrecenben elindított elektronikus helyi tömegközlekedési bérletvásárlás lehetősége kapcsán többféle kérdést kaptunk olvasóinktól. Így volt, aki azt szerette volna tudni, hogy ha ezentúl az utazáshoz chipes személyi vagy vonalkódos diákigazolványt akar használni, akkor azt az első ajtónál történő felszálláskor a hagyományos bérlethez hasonlóan kell felmutatni a sofőrnek? A DKV Zrt. válasza szerint a dokumentumokat elő kell venni, azt pedig, hogy az illető tényleg megvásárolta-e elektronikusan a bérletet, az ellenőr speciális okostelefonnal fogja vizsgálni.

Ehhez nem kell mobil

A Napló–Agora egyes fórumozói azt kérdezték: ha más országokban a mobiltelefonos elektronikus jegyrendszer elterjedtebb, miért nem azt vezették be? A DKV úgy reagált, többféle megoldás létezik, s ők olyan megoldás mellé tették a voksát, ami nem csak jövőbe mutató, hanem a legoptimálisabb e-utazási módszer az utasok számára, ugyanis számukra sem anyagi ráfordítást, sem kötelezettséget nem igényel. Nincs szükség okostelefonra, se internet-előfizetésre, hiszen régi személyi igazolványát bárki díjmentesen elektronikusra cserélheti bármelyik kormányhivatalban, azaz a szolgáltatás korosztálytól függetlenül elérhető.

Fotó: Molnár Péter

De mikortól lehet az új módszerrel bérlet mellett jegyet is vásárolni? – kérdezte egy másik olvasó. A DKV közölte: a rendszert a legszélesebb körben szeretnék kiterjeszteni, így ha a szükséges források, feltételek rendelkezésre állnak, azonnal megteremtik az e-jegyvásárlás lehetőségét is.

Megveheti a szülő a gyermekének az elektronikus bérletet a szükséges dokumentumokkal? Természetesen – közölték –, ha a vásárláshoz szükséges egyéb feltételek is teljesülnek. Ezekről részletes tájékoztatót a DKV weboldalán, az eSZIG menüpont alatt olvashatnak.

Lapunk arra is kíváncsi volt: tervezik-e ebbe a megoldásba bevonni a helyközi buszokat közlekedtető céget? A DKV hangsúlyozta: ebben nem illetékesek, viszont emlékeztettek, az elektronikus személyivel, diákigazolvánnyal történő utazási rendszer nem a DKV Zrt. tulajdona, náluk csak kísérleti programként fut, a projekt koordinátora a Belügyminisztérium.

HBN–OCs


Agora-vélemények

Elektronikus vásárlás Németországtól Dubajig

  • Jónás Imre szerint elektronikus igazolvány kiváltására kényszerülhet az is, akinek a személyi okmánya csak 5-8 év múlva jár le. Úgy gondolja, olyan elektronikus menetjegy, kártya kellene, amelyik minden fizetős utazáshoz, rendezvényhez, szolgáltatáshoz felhasználható lenne Magyarország területén.
  • Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elnöke közölte: mivel az új metódussal jegyet nem lehet vásárolni, az alkalmi utazók, a rövid időre érkező turisták nem tudják igénybe venni. Érvényességi idő elektronikus bérletnél is van, és nem összeget lehet feltölteni, hanem utazási jogosultságot. Ezután arra emlékeztetett, hogy a korszerű elektronikus jegyrendszerek kerülik a drágán előállítható és költséges eszközökkel ellenőrizhető kártyákhoz kötött megoldásokat.
  • a németországi Mannheim-Ludwigshafenben élő Varga Imre arról számolt be, hogy a lakóhelyén működő közlekedési cégnek van mobiltelefonos alkalmazása, azon keresztül is lehet jegyet venni. Mindenféle jegyet árulnak így. Tapasztalata szerint viszont ez nem elterjedt megoldás. Inkább plasztik kártyát használnak bérletként, a szerződéskötés után a közlekedési cég havonta leemeli az illető számlájáról az éves bérlet árát. – Az ellenőrnél lévő kis gépben benne van az összes bérletes adata. Amikor jön, rávillant a kártyán levő kódra, és a rendszer azonosít, illetve tudja, fizettem-e. Természetesen a szerződés bármikor felmondható. De Németországban nincs egységes jegyváltási rendszer – írta.
  • Pallás György dubaji tapasztalatait osztotta meg. Eszerint a legtöbb állomáson, villamos- és metrómegállóhelyen van automata. Mindenki szabadon dönthet, mennyiért vesz utazási kártyát. Felszállás után, illetve leszállás előtt a kártyát hozzá kell érinteni egy regisztrációt végző készülékhez. Ekkor a megtett megállóhelyek száma (azok távolsága) függvényében levonják a kártyáról az arányos összeget. Minél több pénzért váltunk kártyát, relatíve annál olcsóbb az utazás. Pallás György arról is beszámolt, hogy két hét alatt egyszer élt át ellenőrzést, méghozzá villamoson. Az ellenőr (angolul) udvariasan elmagyarázta, hogy nem jó helyen ül, a jegye nem a szuperkényelmes bőrfoteles helyre szól. Ekkor tudta meg, hogy egy „üzleti”, drágább rész is van a járművön. A büntetésnek még az árnyéka sem merült fel, az ellenőr mosolygott, látván, hogy idegen vagyok – derült ki a beszámolóból
  • Gyulai Vilmos elmagyarázta, hó elején a postai csekkek befizetése mellett az egész családnak megveszik a havi bérletét. – De ha ehhez kellenek majd a személyi igazolványok, illetve a diákigazolványok, akkor ezt nem fogom tudni megtenni, mert a gyermek épp iskolában tartózkodik, s nála van a diákja. Ha mindenkinek saját magának kell elballagni a DKV Doberdó utcai, Segner téri, Petőfi téri bérletpénztárába, elbukott a rendszer. Viszont ha lesz lehetőség másnak is bérletet venni akár a postákon is, akkor tuti lesz, csak nőjünk fel hozzá – jelezte (kérdésére fenti anyagunkból választ is kap – a szerk.)

  • Elektronikusan is

    A tavaly november 14. után kibocsátott elektronikus személyik tulajdonosai az alábbi értékszelvényeket vásárolhatják meg:

  • félhavi, havi, éves kombinált bérlet, nyugdíjas havi, negyedéves kombinált bérlet, kisgyermekes havi kombinált bérlet, 1,3,7 napos jegy
  • A 2012. január 1. után kibocsátott diákigazolvánnyal rendelkezők által megvehető:

  • tanuló havi, negyedéves kombinált bérlet, 1,3,7 napos jegy

  • [related-post post_id="3652037"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában