Helyi közélet

2017.09.25. 12:51

Nem reménytelen az időskori Alzheimer-kór elleni küzdelem

Debrecen - Magyarországon jelenleg 250-300 ezer ember életét keseríti meg a demencia.

Debrecen - Magyarországon jelenleg 250-300 ezer ember életét keseríti meg a demencia.

Az Alzheimer-világnap alkalmából nyílt napot szervezett a Városi Szociális Szolgálat a Nagysándor-telepi Gondozó Szolgálat Kandia Utcai Demens Idősek Klubjában szeptember 21-én, hogy szélesebb körben megismertessék a lakosságot az idősebbeket sújtó betegséggel. Világszerte körülbelül 46 millió embert érint a demencia, amely számítások szerint 20 évente duplázódni fog a globális el­öregedés miatt.

Többféle feledékenység

A rendezvényen jelen volt többek között dr. Égerházi Anikó, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Pszichiátriai Klinikájának egyetemi docense is, aki előadást tartott arról, hogy mit jelent a demencia, és mit tehetnek az emberek a megelőzés érdekében.

– A demencia szellemi leépülést jelent, ami mindannyiunk idegrendszerében zajlik, ám egyeseknél egy olyan kóros szintet ér el, ami testi tüneteket okoz. Ezen súlyosság bekövetkeztét azonban bizonyos módokon időben ki lehet tolni – hangsúlyozta. Hozzátette, a „sikeres öregedés” lényege, hogy ne hagyjuk, hogy az idő előrehaladásával egy-egy dolog, például a feledékenység megakadályozzon minket a mindennapos munkavégzésben. Erre megoldás lehet az úgynevezett „tanult leleményesség”, feledékenység esetén például listakészítés.

Fotó: Derencsényi István

A docens kifejtette, az öregedéssel pszichés és fizikai változások is járnak, mint például a megfontoltság, a nehezebb tanulás, feledékenység, a lassabb munkavégzés.

A feledékenység szorosan kapcsolódik az időskorhoz, így az még nem jelent rosszat, ha esetleg nem tudjuk, hová tettük a kulcsunkat, vagy nem tudunk megjegyezni egy telefonszámot. Ez a jóindulatú feledékenység, ahol egyes részletek kimaradnak ugyan, de attól még össze lehet rakni az egész képet. A rosszindulatú feledékenység a fordítottja, amely már rontja az ember teljesítményét”

– részletezte.

Keresztrejtvénnyel

Idős korban megjelenhet még a szorongás vagy a depresszió is. Ez utóbbi könnyen összetéveszthető a demenciával, mivel a betegek egyik esetben sem érdeklődnek a környezetük iránt. Azt, hogy mitől szenved egy páciens, egy teszt segítségével lehet megállapítani. A depressziós nem törekszik arra, hogy megoldja, míg a demens beteg igen.

– Az Alzheimer-kór megelőzhető, illetve szinten tartható, ha kerüljük a zsíros ételeket, a túl sok kalória bevitelt és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást. De szerepet játszik még a megfelelő minőségű alvás, a mozgás, a szocializálódás, a szellemi aktivitás, az ómega-3 zsírsavak fogyasztása, valamint a magas vérnyomás szinten tartása is. A demens betegeknek nagy segítséget nyújt a színes újságok nézegetése, a családfakészítés, az újságban olvasottak megbeszélése, keresztrejtvényfejtés vagy a szókirakózás is – zárta előadását a szakember.

HBN–Balogh Réka


[related-post post_id="3576870"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában