Helyi közélet

2017.09.04. 13:36

Megoldódott a püspökladányi gyermekellátás gondja

Püspökladány - A gyermekorvosi ellátás ügye is napirenden volt a képviselő-testületi ülésen.

Püspökladány - A gyermekorvosi ellátás ügye is napirenden volt a képviselő-testületi ülésen.

– Időarányos a Sárrét menti kisváros költségvetésének végrehajtása az első féléves adatok szerint. A bevételi és a kiadási oldal egyensúlyban van. Az idegenforgalmi adó bevételekben van valamelyes elmaradás, ám ez az ágazat sajátossága miatt a harmadik negyedévben kiegyenlítődik – tájékoztatta a Naplót Márkus Gábor, Püspökladány alpolgármestere, akit a napokban megtartott képviselő-testületi ülés határozatairól kérdeztük.

Sokfelé próbálkoztak

Az ülésen ismét téma volt a város gyermekorvoslásának ügye. Mint arról korábban már írtunk, az egyik gyermekorvos 2015 január elsejével nyugdíjba ment, a másik 2016. őszén beadta felmondását, Karcagra ment és praxisa ez év április végével betöltetlen. Az önkormányzat folyamatosan pályáztatja a praxishelyeket, ám eddig a pályázatok sikertelenek voltak.

A képviselő-testület tagjai ezúttal is a pályázat benyújtásának határidejének meghosszabbításáról döntöttek. Most november 30-a a határidő. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a ladányi gyermekeket nem látják el, vagy a körzeti orvosokhoz kellene vinni a kicsiket, hiszen folyamatos helyettesítéssel dolgoznak gyermekorvosok Püspökladányban.

A témával kapcsolatban a képviselő-testületi előterjesztésből kiderült, az egészségügyi alapellátásért az önkormányzatnak kell gondoskodnia a körzethez tartozó gyermekek orvosi ellátásáról. E feladat ellátása érdekében a környéken élő, ott praktizáló gyermekorvosokat több ízben is megkereste a város, ám a helyettesítést ők nem tudták vállalni. Meg lehetett volna keresni a környező települések vegyes praxisok vivő orvosait, de a jelenleg hatályos jogszabályok alapján felnőtt háziorvos nem láthat el gyermekorvosi körzetben feladatokat. Az önkormányzat több alkalommal is egyeztetett a megyei kormányhivatallal, a hajdúszoboszlói járási hivatallal, valamint a Népegészségügyi Osztály a korábbinál hathatósabb támogatásról biztosította a ladányi önkormányzatot. Ezt követően sikerült helyettest találni a két körzetbe. Jelenleg a szerződés szerint az I. körzetet dr. Man Ilona 2020. március 15-ig, a II. körzetet dr. Gál Róza 2020. augusztus 31-ig helyettesítésben látja el. A III. körzet praxist dr. Man Ilona, működteti. Ő egyébként korábban ugyancsak beadta a felmondását, de azt visszavonta.

Bővült az értéktár

A képviselő-testület hozzájárult, hogy a Kossuth utca 6. szám alatti Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal használatában lévő épületben a NAV ügyfélszolgálati kormányablak létesítéséhez, illetve a szükséges kivitelezési munkálatok elvégzéséhez.

Az ülésen a Települési Értéktár Bizottság (TÉB) elnöke, Kovács Krisztina beszámolt a grémium első félévben végzett munkájáról. A TÉB munkáját 2014. május 20-án kezdte meg. 2017 első félévében háromszor ülésezett és több értéket is felvett az értéktárba. A félév során egyeztetéseken vettek részt a már Település Értéktárba került Fatelítő gépeinek sorsának rendezése ügyében. A Debrecenben és Püspökladányban is zajló egyeztetések még tartanak, a végső megoldásig még feladatok sora vár a TÉB-re.

A bizottság fontosnak tartaná, ha rendelkezésükre állna egy összeg, amelyet a fellelt értékek bemutatására tudnának fordítani, segítve ezzel Püspökladány értékeinek megfelelő gondozását. Az értéktár bizottság első féléves munkájáról szóló beszámolót elfogadták a képviselők.

HBN–KZS


A ladányi értéktár frissen felvett részei

Épített környezet nemzeti érték szakterület:

  • Református templom
  • MÁV felvételi (vasútállomás és resti) épület
  • Kulturális örökség szakterület:

  • Első világháborús emlékmű, egykori nevén Hősök szobra
  • Csibi Gyuláné és Soós Kálmánné püspökladányi szűrkészítők munkássága
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában