Helyi közélet

2017.09.28. 15:53

Hajdúsági huszárok jártak a fővárosban

Hajdú-Bihar - Adorján Csaba elismerést vehetett át Napozótéren megtartott rangos eseményen.

Hajdú-Bihar - Adorján Csaba elismerést vehetett át Napozótéren megtartott rangos eseményen.

A Hajdú-Bihar megyei huszárbandérium küldöttsége is részt vett a közelmúltban lezajlott 10. Nemzeti Vágta eseményén a fővárosban. A vágtához kapcsolódott egy hagyományőrző huszárprogram is, melynek apropója az volt, hogy a megyékben működő huszárcsapatokat összefogó országos szervezet, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, éppen negyedszázada alakult meg.

Az ünnepi állománygyűlésen

Az eseményeknek részben a városligeti Napozórét, valamint a Hősök tere adott otthont.

A tizedik Nemzeti Vágta megnyitó ünnepsége a Hősök terén, minden hagyományőrző jelenlétében zajlott le. A huszárbandériumokból felálló díszegység impozáns látványt nyújtott, hiszen százötven lovas huszár és 250 fős, különböző katonai fegyvernem emlékét idéző, gyalogos katonai hagyományőrző vett részt a díszszemlén. A Napozóréten szemlét tartott Székely Tibor szövetségi elnök és Gulyás Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnok-helyettese.

Az esemény országos ünnepi állománygyűlésnek is helyt adott, kitüntetéseket is adományoztak. Hajdú-Bihar megyéből egy fő kapott elismerést, mégpedig Adorján Csaba hagyományőrző őrnagy, aki a hajdúságiak egyesületének örökös tiszteletbeli elnöke, álmosdi pedagógus, a Magyar Honvédség tartalékos főhadnagya, arany érdemkeresztet vehetett át az országos szövetségtől, annak elismeréseként, hogy 1988 óta, közel 30 éve, kiemelkedő katonai emlékápoló munkát végzett – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre, a megyei huszárbandérium sajtófelelőse.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában