Helyi közélet

2017.08.26. 15:28

Little Miss

<em>Egy négyéves kislánynak még semmilyen beleszólása nincs a körülötte zajló dolgokba, ez természetes. Maximum az óvodában döntheti el, hogy megeszi-e a spenótot, vagy keményen belecsap a közepébe, esetleg hozzávágja az óvónénihez.</em> Kenyeres Ilona írása.

Egy négyéves kislánynak még semmilyen beleszólása nincs a körülötte zajló dolgokba, ez természetes. Maximum az óvodában döntheti el, hogy megeszi-e a spenótot, vagy keményen belecsap a közepébe, esetleg hozzávágja az óvónénihez. Kenyeres Ilona írása.

Családi körben hasonlóan ennyi joga van, de ott esetleg még a fenekére, vagy a kezére is üthetnek, attól függ, mennyire szigorúak a szülei. És ha már a jogoknál tartunk, utóbbiaknak viszont nem lenne szabad a kisgyereket kitenni mindenféle, nem a korához mért eseményeknek, mint amik például egy gyermekszépségversenyen zajlanak. Az a megmérettetés ugyanis nem a gyerekeké, hanem a szülőké. Ők akarnak mindenáron villogni a csemetéjükkel – ha már velük nem dicsekedhettek gyerekkorukban a szüleik. A napokban arról szóltak a hírek, hogy Bulgáriában megrendezték a Little Miss és Mister World nevű gyermekszépségversenyt, amelyen egy négyéves magyar kislány elnyerte a Miss Little Europe címet. Nem tudom, sírjak-e, vagy nevessek, de inkább az utóbbit tenném szívem szerint. Különösen, hogy elolvastam, amit a büszke édesapa nyilatkozott a verseny után. „De a legfontosabb számunkra az, hogy mióta Lola gyermekszépségversenyekkel foglalkozik és divatbemutatókra, fotózásokra jár, nagyon sokat változott. Sokkal magabiztosabb, bátrabb lett, nem fél a színpadi szerepléstől, és már angolul is elkezdett tanulni”. Na, kérem szépen, ezek szerint van olyan szülő, akinek ez a legfontosabb, ha a négyéves kisgyermekéről van szó.

Szerencsére azért remélhetőleg elég sok olyan anya és apa is akad, aki azt részesíti előnyben, hogy a kislánya a korának megfelelő társaságba – azaz az óvodai közösségbe – beilleszkedjen, aztán majd ha eléri az iskolás kort, elkezdhet angolul tanulni, ha pedig középiskolás lesz, akkor eldöntheti, akar-e szépségversenyekre, fotózásokra járkálni. Nagy szerencséje lesz ennek a most négyéves kislánynak, ha majd akkor is ilyen bájos lesz, mint most, hiszen valószínűleg nagyobb esélye lesz az e „pályán” való érvényesülésre. De abban az esetben is szerencsésnek mondhatja majd magát, ha – több gyerekszínész és modell tragikus felnőttkori példáján okulva – valóban megtalálja a helyét az életben. Azt ugyanis már nem a nagyravágyó szülei fogják számára megkeresni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában