Helyi közélet

2017.08.13. 16:07

Kész átverés(ek)

<em>Hihetetlen, sokkoló, borzalmas, szívszorító, megdöbbentő, szörnyű – és még sorolhatnánk a jelzőket, amelyekkel az internetes cikkeket beharangozzák, amennyiben mondjuk egy sztárpár szakításáról, esetleg egy énekesnő „borzalmas” balesetéről tudósítanak – az utóbbi egyébként egy részleges bokaszalag szakadást takar.</em> Kenyeres Ilona írása.

Hihetetlen, sokkoló, borzalmas, szívszorító, megdöbbentő, szörnyű – és még sorolhatnánk a jelzőket, amelyekkel az internetes cikkeket beharangozzák, amennyiben mondjuk egy sztárpár szakításáról, esetleg egy énekesnő „borzalmas” balesetéről tudósítanak – az utóbbi egyébként egy részleges bokaszalag szakadást takar. Kenyeres Ilona írása.

Ugyancsak sokkolónak titulálnak mondjuk egy olyan halálesetet, mely – mint a cikkből kiderül – egy híresség „családtagja”, azaz a macskája szenvedett el, s ebbéli fájdalmában talán még a fellépéseit is kénytelen lesz lemondani – természetesen mindez a megállapítás kérdőjellel, azaz feltételes módban történik, de azért csak hadd legyenek frászban a rajongók egy darabig! Elképesztően „színes”, azaz morbid és megtévesztő a jelzők felvonultatásának palettája, ha az olvasók becsapásáról van szó a nagyobb kattintás szám, azaz a lájkok – és az ezzel járó minél több pénz – bezsebelése érdekében.

Ám nem csupán a cikkekkel manipulálnak, de a fotókkal, illetve a videókkal is. Nemrégiben például egy minden eddiginél sokkolóbb fotóval hívták fel a figyelmet egy videó megtekintésére. A képen egy vasúti sín látható, amelyen egy pici baba ül, illetve félig fekszik, a távolból egy vonat közeleg, miközben egy kutya rohan a kisgyerek felé – nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy megmentse, azaz elhúzza a vészesen közeledő vonat elől. Na már most, ha rákattintunk a képre, elindul egy videó, amelyen tündéri kisgyerekek láthatók ugyancsak aranyos kisebb-nagyobb kutyák társaságában, nagy egyetértésben. Még csak véletlenül sem szerepel olyan jelenet – hála Istennek –, amellyel igen galád módon a kattintás szám növelése érdekében a videó megtekintésére ösztönzi az interneten szörfözőket az a személy, aki feltette.

Kérdem én ezek után: milyen lelkületű ember lehet az, aki mások galád módon való megtévesztése céljából nem átall egy ilyen, valóban sokkoló, ám egyértelműen manipulált fotót megosztani, csupán azért, hogy minél többen rákattintsanak, és ebből neki minél több haszna legyen? És hogy ne maradjon költői a kérdés, meg is válaszolom: az ilyen ember lelkiismeretlen, pénzéhes, és minden erkölcsi morál nélküli szenzációhajhász. És akkor még finoman is fogalmaztam…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában