Helyi közélet

2017.07.18. 12:19

Új daganatterápiákat ismertettek Debrecenben

Debrecen - Mi másért, a rákmegelőzésért kezdett országjáró road show-ba a Magyar Rákellenes Liga.

Debrecen - Mi másért, a rákmegelőzésért kezdett országjáró road show-ba a Magyar Rákellenes Liga.

A cívisvárosbeli alapszervezet elsők között csatlakozott az országos kezdeményezéshez. A szervezet elnöke, dr. Furka Andrea szerint összefogásra van szükség, hogy minél kevesebb daganatos halálozás legyen Magyarországon:

Úgy gondolom, hogy a rák ma már nem feltétlenül jelent halálos betegséget, hanem igenis nagyon sok esetben gyógyítható. A Liga tulajdonképpen egy híd a betegek, a betegellátók és a döntéshozók között."

Dr. Kiss Sándor debreceni önkormányzati képviselő, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke elmondta, a civil szervezetek tevékenysége a daganatos betegségek megelőzésében rendkívül fontos. Az orvos-beteg találkozókon ugyanis nem mindig van lehetőség a teljes körű tájékoztatásra. Ilyen jellegű előadássorozatokon lehet pótolni azokat az információkat, amelyekre sokszor idő hiányában a betegágy mellett a szakrendelőben, a klinikákon nincs lehetőség.

Dr. Sebő Éva, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Emlőcentrumának vezető főorvosa adatai szerint Magyarországon évente 7-8 ezer új mellrákos beteget regisztrálnak, és 3,5 ezer felett van a halálesetek száma.

Az amerikai kongresszus legfrissebb felméréseivel lepte meg a hallgatóságot dr. Horváth Zsolt:

Törekvés van arra, hogy a sugárterápiát nagyobb dózisban, rövidebb idővel alkalmazzák, illetve az infúziós kemoterápiát bizonyos esetekben kiválthatja a szájon át történő célterápiás gyógyszeres kezelés. Műtét előtt a daganat kisebbítésére, míg az áttétek kezelésére új gyógyszerek állnak rendelkezésre."

Az emlőeltávolítás utáni támogatott rekonstrukciós lehetőségekről beszélt dr. Kósa Csaba sebész.

Lelki segítség

Hazánkban is egyre szélesebb körben elérhetők ezen beavatkozások, melyek során saját szövettel – leginkább hátizom- vagy hasizomlebennyel – illetve szilikonos implantátummal történik a helyreállítás.

Nem csak a daganatos betegségek kialakulásáról és a legújabb kezelési lehetőségekről tartottak előadásokat az érdeklődőknek. A lelki segítségnyújtáshoz dr. Mailáth Mónika onkopszichiáter a gyógyszerszedések mellett szorongásoldó és hangulatjavító módszereket javasolt. Bekapcsolódást a kreatív és művészeti foglalkozásokba. Dr. Kocsis Judit egyetemi docens a rehabilitációról beszélt. A rehabilitáció csapatmunka. Ma már fölösleges az alacsony kockázatú betegeknél a gyakori vizsgálat. Ami fontos: a tünetek figyelése, fizikális vizsgálat, a mellékhatások kikérdezése és a gyógyszerszedés követése.

HBN–Kiss Erzsébet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában