Helyi közélet

2017.07.03. 13:03

Mindenkit megbotránkoztatott a szatír Debrecen belvárosában

Debrecen - A Debreceni Törvényszék hétfőn nyilvános ülést tartott annak a férfinak a büntetőügyében, aki 2016 nyarán a debreceni főtéren mutogatta magát.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék hétfőn nyilvános ülést tartott annak a férfinak a büntetőügyében, aki 2016 nyarán a debreceni főtéren mutogatta magát.

A másodfokú bíróság végzésével helybenhagyta az elsőfokú bíróság tavaly novemberben hozott ítéletét, melyben a vádlottat 1 év 8 hónap – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

A Debreceni Törvényszék szerint az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat betartva, ügyfelderítési kötelezettségének eleget téve, megalapozott tényállást állapított meg.

A vádlott 2016. július 17-én délelőtt végzett a munkahelyén, majd a nap folyamán több sörözőbe is betért. Este 6 óra körül kerékpárjával Debrecenben, a Piac utcán haladt a Kossuth tér felé, amikor megállt a Piac utca 53. szám előtt, és magát mutogatva, szeméremsértő módon önkielégítésbe kezdett. A vádlott körül többen is megfordultak. T. István Csaba kis idő elteltével továbbhaladt a Nagytemplom irányába, majd a Csapó utca sarkán lévő szökőkútnál megállt, és folytatta nemi vágya kielégítését. Ekkor haladt arra egy édesanya, 10 hónapos gyermekével és 11 éves kislányával. Amikor a vádlott észrevette a tőle néhány méterre elhaladó nőt és gyermekeit, nekik mutogatva – integetve folytatta a szeméremsértést. Az anyuka ezt látva igyekezett minél hamarabb eltávolodni a vádlottól. A férfi ekkor biciklijével utánuk indult, de végül csak elhaladt mellettük, a szeméremsértéssel felhagyott.

Dr. Hutkai Marianna, a másodfokú tanács elnöke a végzés szóbeli indokolásakor elmondta: az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor helytállóan vette számba mind a súlyosító – az ittas állapotban történt elkövetést, azt, hogy a vádlott már harmadjára állt bíróság elé szeméremsértés miatt –, mind az enyhítő körülményeket – a férfi egészségi állapotát, a büntetőeljárás alatt tanúsított együttműködő magatartását és teljes körű beismerő vallomását.

A Debreceni Törvényszék nem tartotta indokoltnak az ügyészi indítványban szereplő letöltendő szabadságvesztés kiszabását. Egyetértett az elsőfokú bírósággal abban, hogy a maximálisan kiszabható öt éves próbaidő elegendő a büntetési célok eléréséhez. Döntésekor emellett azt is figyelembe vette, hogy a férfi azóta is folyamatosan orvosi kezeléseken vesz részt annak érdekében, hogy a jövőben hasonló cselekményt ne kövessen el.

A Debreceni Törvényszék végzésével a Debreceni Járásbíróság ítélete a mai napon jogerős és a szabadságvesztés végrehajtása kivételével végrehajtható.

- Debreceni Törvényszék -


A debreceni rendőrök vádemelést javasolnak a magát mutogató férfi ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában