Helyi közélet

2017.07.13. 13:08

Csapdában

<em>Az a keddi közjáték, amely a fideszes parlamenti frakcióvezető, Halász János és a Jobbik által támogatott N1 TV riportere, Kisberk Szabolcs között történt, jól példázza, hogy milyen hitelességi csapdába került az újságírás, a média és vele együtt maga a nyilvánosság</em>. Ratalics László írása.

Az a keddi közjáték, amely a fideszes parlamenti frakcióvezető, Halász János és a Jobbik által támogatott N1 TV riportere, Kisberk Szabolcs között történt, jól példázza, hogy milyen hitelességi csapdába került az újságírás, a média és vele együtt maga a nyilvánosság. Ratalics László írása.

Az ominózus sajtótájékoztatón Halász egy szimpla kérdést kapott Kisberktől, mire válaszadás helyett azzal támadott vissza, hogy az újságíró „pártkatona”, aki „politikusként próbál viselkedni” tudósító helyett. Halász nem belső sugallatra cselekedett, hanem, mint az kiolvasható az utóbbi időszak hasonló jeleneteiből, az éppen aktuális kommunikációs párt­utasítást követte. Igazolható Halász viselkedése, amikor úgy akarja megakadályozni egy rivális erőhöz sorolt médium újságíróját, hogy kikezdi a szavahihetőségében? Pártpolitikai szempontjából: igen. Igazolható Kisberk viselkedése, amikor egy Jobbik-befolyású tévécsatorna újságírójaként kritikus kérdést tesz fel a kormányzó hatalom emberének? Hogyne! Attól még, hogy morálisan mindketten könnyűnek találtathatnak, hiszen a politikustól és az újságírótól is a közérdek szellemének érvényesítését várjuk pártérdekek helyett, lehet igazuk, ne vitassuk el ezt tőlük.

De amikor a nyilvánosságért politikai háború zajlik, ki fogja elmondani a valóságot, nem azt, amit mások erőltetnek rá?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában