Helyi közélet

2017.07.08. 15:45

Hősokk a kiskertben: életmentő tippek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A meleg nem csak az embert viseli meg, a növények is nehezen tűrik a 30 foknál melegebbet.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A meleg nem csak az embert viseli meg, a növények is nehezen tűrik a 30 foknál melegebbet.

Ebben az időszakban szánjunk több időt a locsolásra, ám egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan, hiszen akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk, ha nem tartjuk be a legfontosabb szabályokat. Lássuk, mire kell ilyenkor odafigyelnünk.

Mindegyiknek más

A legtöbb növénynek más és más a vízigénye, ezért érdemes tudni, mit hányszor kell locsolnunk. Extrém vízigénye van például a káposztának, és a folyamatosan nedves talajt szereti a zöldpaprika, a padlizsán, a gyökérzöldségek, a saláták és a levélzöldségek. A padlizsán ledobja a virágjait, ha kicsit is kiszárad a földje. A sárgarépának ugyanakkor nincs akkora vízigénye, de nem szereti ha szakaszos a vízellátást. A nyersen fogyasztott salátákat, és a mángoldot érdemes két-három naponta öntöznünk visszafogottabb mennyiséggel.

Mikor öntözzünk?

Nem kell folyamatosan a vizet pótolni, de vízigényes növény a paradicsom, a krumpli, a brokkoli, és a kabakosok. Ezek a számukra szükséges vizet nagy gyökérzetükkel megszerzik, így elég, ha hetente egyszer jó sok vizet kapnak. A görögdinnyét csak a termések megjelenéséig szabad öntözni, különben nem lesz elég édes. Ritkán, kevés vizet igényel a bokorbab, és a fűszerpaprika. Virágzáskor érdemes őket jobban locsolni. Sokan gondolják úgy, hogy a forró nyári napokon az esti öntözés a legjobb a növényeknek. Ez azonban nem minden esetben igaz. Előfordul, hogy a hőség ellenére csapadékosabb az időjárás, ilyenkor az esti öntözéssel sajnos csak a gombás fertőzéseknek és a csigáknak kedvezünk. Inkább reggel, napközben, vagy délután öntözzünk ilyenkor.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában