Helyi közélet

2017.06.13. 12:21

Tabuk nélkül az elmúlásról: Méltóság Mezeje Program Debrecenben

Debrecen - Tíz évvel ezelőtt egy országosan is egyedülálló kezdeményezés indult útjára a cívisvárosban.

Debrecen - Tíz évvel ezelőtt egy országosan is egyedülálló kezdeményezés indult útjára a cívisvárosban.

A Méltóság Mezeje Programban a fiatalok kötöttségek nélkül beszélhettek szakemberekkel a halálozásról és az elengedésről. Bár a program feltehetően egy új szakaszba lép majd, a tervek szerint az eddig felhalmozott értékeket és tudást tovább örökítik majd. Porkoláb Gyöngyi programvezető úgy fogalmazott, tíz évvel ezelőtt bízott abban, hogy Debrecen iskoláiban, szakembereiben és családjaiban megvan az az erő és képesség, ami által egy ilyen program elindulhat:

A gondosodásra nevelés benne van idősben és fiatalban egyaránt. Ezt már óvodás korosztálytól kezdve lehet fejleszteni. A minták sokkal többet mondanak a fiataloknak, mintha csak üres szavakat mondanánk, ezért a program által megélt élmények ereje óriási."

Új fejezet nyílik

Öt intézménnyel startolt a program, mára 17 oktatási, nevelési intézmény vesz részt aktívan a rendezvénysorozaton, amely az esztendők során közel félmillió emberhez – gyerekhez, családhoz, pedagógushoz – jutott el. A programvezető szerint mégsem a számok a lényegesek. – Számomra az az öröm, hogy a gondoskodás és az egymásra figyelés gyökeret eresztett ezekben az intézményekben, rajtuk keresztül pedig a családokban. A program legnagyobb hozadékának ezt az összetartozást, a közös munkát és odafigyelést tartom. Tíz évet vállaltunk, amely most lezárult, de a csapat összekovácsolódott. Szeretném a programot más formában – a humán értékeit megtartva – folytatni, szélesíteni: gondolok az idősek iránti gondoskodásra, vagy a fiatal lányok gyerekvállalással kapcsolatos teendőire – mondta.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában