Helyi közélet

2017.05.08. 17:26

Dzsungel volt, most pusztaság a Jost-villa kertje

Debrecen - Konyhával és konferenciateremmel bővítenék a Nádor utcai épületet.

Debrecen - Konyhával és konferenciateremmel bővítenék a Nádor utcai épületet.

Egyik olvasónk szerint javában zajlik a Nádor utca elején, az Ősz utca sarkon található egykori Jost-villa valaha vadregényes kertjében még megmaradt fák kipusztítása. Remélhetőleg az egyetlen védetté nyilvánított fa, a Gingko biloba (páfrányfenyő, melyet tábla is jelöl) nem lesz áldozata a barbár pusztításnak – fogalmazott Sz. Károly.

Kiderítettük, hogy jelenleg kié a Debrecenben igencsak szokatlan külsejűnek számító épület, melyet Jost Ferenc építész 1939-ben tervezett és építtetett magának, valamint családjának.

A kubista stílusú, mindig is vakolatlan falú, négyszintes ház gazdája 10-15 éve a Reménység Egyház – tudtuk meg. A korábban dzsungelszerű növényzettel rendelkező, manapság viszont alaposan kiritkított kerttel kapcsolatban lelkészük, Tenkei Benjámin elmondta: a védett fát természetesen nem vágják ki. A többit elsősorban az épület tervezett bővítése, illetve a növények elöregedése, veszélyességük miatt szedték ki. – Nagyon sokan könyörögtek, hogy vágjuk ki a fákat, többeket meg ez a munka zavart – fogalmazott a lelkész. Tenkei Benjámin arról is beszélt, hogy az üresen maradó részekre hamarosan U alakban tujákat és új díszfákat is szeretnének ültetni.

Már nem akarják eladni

Az is kiderült, hogy a Füredi út felőli részen fali napórával rendelkező, szintenként 80 négyzetméteres gyülekezeti házban istentiszteleteket és egyéb egyházi alkalmakat tartanak. A gyülekezet jelenleg 35-40 fős. Arra a kérdésünkre, hogy sokáig miért akarták értékesíteni az ingatlant, Tenkei Benjámin azt válaszolta, hogy korábban a város szélére szerettek volna költözni, de aztán a gyülekezet erősödése miatt végül is a maradás, az ottani fejlesztés mellett döntöttek.

HBN-Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában