Helyi közélet

2017.04.27. 11:20

Nekik érték, ami másnak csak egy halom lom

Debrecen - A helyszínre érkező öt kukásautót beelőzték a „kincskeresők”, színesfém, márkás cipő és babakocsi is került.

Debrecen - A helyszínre érkező öt kukásautót beelőzték a „kincskeresők”, színesfém, márkás cipő és babakocsi is került.

Mintha valaki családi pikniket szervezett volna, csak a természet zöldje helyett a tízemeletes panelek falfirkákkal cirkázott szürkéjét választotta volna háttérül: harmincas éveiben járó anya ül egy flaszterre tett fotelben, mellette tízévesforma lány csodálkozik a változatos városi tájra, karnyújtásnyira babakocsi – nem bámulom annyira meg, hogy tudjam, friss szerzemény vagy már szuszog benne gyermek – meg egy férfi, ő zsebre tett kézzel futtatja szemét a tulajdonain. Ennyivel, egy nézéssel is lehet jelezni, mi az övé. S közben beszélgetnek, fel-felnevetnek. Várnak a nagy halom lom mellett kedden este fél kilenckor.

Pár méterrel arrébb azt gondolom, kiderült, hogy mire. Itt egy autó néhány fémrudat tartalmazó platójának támaszkodva sustorog két férfi. Akkor bizonyosan a sorukra a fuvarban – vélem, de másnap reggel egy érdekesebb szempontot vet föl az egyik padon ülő nő. „Kockázatos lehet más szemetében kotorni, a legjobb, ha már a lépcsőházból épp kilépőtől elkérjük a számára feleslegessé vált holmit.” Logikus. Így jutott két pár Nike márkájú cipőhöz és egy alig használt babakocsihoz a személy is, aki egyébként sosem „lomol”, csak a környéken él, és a kutakodókat jött le nézni pont aznap. Szinte senki sem akarja felvállalni ezt a nyilvánvaló tevékenységét.

Fotó: Matey István

„Elhajtott” az a hatvan év körüli férfi is, akiről többen állították, hogy rendszeresen látogatója a debreceni lomtalanításoknak, sőt az ilyen alkalmak időpontjának és helyszínének első megneszelői között van. „Most vagyok itt először” – állította, miközben elégedetten ült egy lomkupac melletti széken, s miután faképnél hagyott, szinte minden jelenlévőhöz szólt pár szót régi ismerősként.

Piaci áru az utcán

„Pedig nem szégyen ez” – vallja a jól szituált, harmincéves Lakatos Balogh Nikolett. A cukrásztanuló két hibátlan, elegáns cipőt talált, de korábban volt már szerencséje más ruhaneműkhöz, szőnyeghez. „Egyébként nem tehetem meg, hogy Marks & Spencer cipőt vásároljak. Persze mindent jó alaposan ki kell mosni.” Vallja, a turkálóban vett holmik ugyancsak használtak, és éppen az itt utcára tett tárgyakat veszik meg sokan a piacon. Egy házra mutatva, elárulja, lakója árusítja a szerzeményeit. Niki kérdésemre elárulja, örömmel tanulja hivatását, reméli, talál Hajdúhadházon munkát, mert szeret ott élni. Mint mondja, a hitnek köszönhetően nagyon sokan megváltoztak. A bátyja pásztorként tesz a helyi­ekért, a rászoruló cigányokért. A Hit Gyülekezete többeket küld Kijevbe tanulni. Egyre ritkábban hallani komolyabb rendőrségi hírt a településről. Inkább eljönnek kukázni, mint hogy raboljanak. A legtöbbjük közmunkásként dolgozik, de a lomtalanításokra szabadságot vesznek ki.

Úgy hírlik, érdemes: állítólag hagyatéki bútorban találtak már arany ékszert, de a „profik” a fémekre, réz alkatrészekre állnak rá. Hatezer forintért már utánfutós autó sofőrje fogadható a 17 kilométeres távra. Az ügyesek – a szóbeszéd szerint – 150-200 ezer forintnyi leadható fémhulladékot is össze tudnak szedni háromnapnyi kutakodás alatt.


Ne túl korán tegyék ki!

A Debreceni Hulladék Nonprofit Kft. minden év áprilisától novemberig végzi a lomtalanítást Debrecenben – tudtuk meg Domokos Csilla szóvivőtől. A várost 12 körzetre osztották, mindegyikben havonta lomtalanítanak. A szolgáltatást a www.dhkkft.hu-n lehet megrendelni, itt látható, hogy az adott utca melyik körzet része, és mikor van még szabad időpont. A lakótelepi övezetben a közös képviselők rendelik meg a lomtalanítást. Ez esetben nagyon fontos, hogy a lomtalanítási nap előtt legfeljebb egy nappal tegyék ki a lakók a szilárd hulladékokat, melyek nem helyezhetőek el a kukákban (pl. bútor, nagyobb kartondobozok, rongy bezsákolva), mert így elkerülhetővé válik, hogy más körzet lakói is kezdjék halmozni a lomot. Az építési törmeléket, gépjárműgumit, akkumulátorokat, veszélyes hulladékokat, vegyszereket nem viszik el – a kihelyezésük hatóságilag tilos. A cég 2016-ban 524 tonna lomot szállított el, 2017-ben, az 1. ciklus alatt 55 tonnát.


Lehet, hogy mobiltelefon-­applikáció is van már a lomtalanítás helyeinek feltüntetésére? Tény, alighogy elkezdődik a kipakolás, a néhány ez-az mellett máris ott terem egy határozott fellépésű férfi vagy harcias nő, hogy ami oda kikerül, az bizony az övé. Aztán ő újraválogatja, felpakolja a kocsira, és marad utána a szétszórt cucc, amit a következő hullámban érkező újrahasznosítók tovább válogatnak. Kovács Zsolt írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában