Helyi közélet

2017.04.22. 14:50

Hamarabb érnek nővé ma a lányok

Debrecen - A HPV és a méhnyakrák csak a jéghegy csúcsai, számos más kérdést is kiemeltek.

Debrecen - A HPV és a méhnyakrák csak a jéghegy csúcsai, számos más kérdést is kiemeltek.

A méhnyakrák-szűrés és a HPV-fertőzés diagnosztikájának, kezelésének, valamint megelőzésének új lehetőségei, illetve a fiatalkorúak fogamzásgátlása a kiemelt témái április 21-22-én a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság 37. Kongresszusának. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság és a Debreceni Akadémiai Bizottság által szervezett eseményt Prof. dr. Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója nyitotta meg. Mint kiemelte, a gyermek, de még inkább a serdülő korosztály népegészségügyi jelentőséggel bír. A lányok ma már 11 éves kor körül elkezdenek menstruálni, így az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálat sok további kellemetlenséget előzhet meg, és olyan elváltozást is felfedhet, ami csak a későbbiekben okozna problémát. Mindenképpen szükség van nőgyógyászati vizsgálatra, ha elkezdődik a szexuális élet, vagy ha bármilyen nemi szervet érintő panasz van – hangsúlyozta.

5-10 százalék

A kongresszus színvonalas előadásai során – amelyekről majd bővebben is beszámolunk – többek között arról is hallhattak a jelenlévők, hogy mennyire fontos a különböző tudományterületek együttműködése, így például a PCOS, a policisztás ovárium szindróma esetében, amelynek nőgyógyászati és bőrtünetei is lehetnek; sok esetben egy pattanás hátterében is ez állhat. Hazánkban a fogamzóképes nők 5-10 százaléka küzd ezzel a betegséggel, míg a világban 160 millió ez a szám.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában