Helyi közélet

2017.02.24. 08:58

Olvasói levél: Menekültek a volt gyarmatokról

Debrecen - <em>Kolumbusz Kristóf genovai tengerész 1492-ben három hajóval (spanyol támogatással) Nyugat felé akarta megkerülni a Földet, hogy eljusson Indiába, de közben ismeretlen szigetekre és egy új kontinensre bukkant, amelyet később egy olasz hajósról, Amerigo Vespucciról Amerikának neveztek el.

Debrecen - Kolumbusz Kristóf genovai tengerész 1492-ben három hajóval (spanyol támogatással) Nyugat felé akarta megkerülni a Földet, hogy eljusson Indiába, de közben ismeretlen szigetekre és egy új kontinensre bukkant, amelyet később egy olasz hajósról, Amerigo Vespucciról Amerikának neveztek el.

(Kolumbusz azt hitte, hogy Indiába érkezett, ezért az őslakosoknak az indián nevet adta!) Ezután a sikeres hajóút után elkezdődött az egész világot feltáró földrajzi felfedezések kora.

Az ötödik kontinenst holland tengerészeknek sikerült megtalálni a 17. században. Ennek ellenére James Cook angol hajóskapitány 1770-ben brit gyarmatnak kiáltotta ki egész Ausztráliát! (Az elnevezés „déli” földrészt jelent.) Az 1770-es évek első felében Cook kapitány még az Antarktiszt is körülhajózta. Megkezdődött a versenyfutás a gyarmatokért. A spanyolok Közép- és Dél-Amerika nagy részét a hatalmukba kerítették. Az angolok és a franciák Afrika jelentős területeit. Megkezdték a négereket Észak-Amerikába áthordani rabszolgáknak. A portugálok, hollandok, belgák, olaszok és a németek is szereztek gyarmatokat a világ különböző pontjain. Az ásványi kincsek, déli gyümölcsök és fűszerek özönlöttek az anyaországba, amelyek így rendkívül meggazdagodtak. Még a bennszülötteket is vitték haza alantas munkák végzésére.

A 20. század elejére Anglia gyarmatai 97-szer nagyobbak voltak, mint maga az anyaország! A francia gyarmatok 18-szorosát tették ki Franciaország területének! A németeké pedig „mindössze” 5-ször akkora volt, mint Németország. A II. világháború után a gyarmatbirodalmak széthullottak, felszabadultak. Most viszont Afrika, Közel-Kelet és Ázsia szegény országainak lakosai elindultak a gyarmatokon meggazdagodott nyugat-európai országok felé. Százezrével és milliószámra özönlenek Olaszországba, Németországba, Franciaországba és mennének Angliába is, csakhogy a Csalagúton nem sikerül átjutniuk. A hajdani gyarmatokról a kincsek után az ottani lakosok is a gazdag Európába vándorol(ná)nak!

- Magi Zsolt László, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában