Helyi közélet

2017.02.27. 15:03

Kft-k, figyelem: fontos határidő közeleg

Debrecen - A társasági törzstőke március 15-től nem lehet kevesebb 3 millió forintnál.

Debrecen - A társasági törzstőke március 15-től nem lehet kevesebb 3 millió forintnál.

Közeleg a határidő, ameddig a korlátolt felelősségű társaságoknak törzstőkéjüket hárommillió forintra ki kell egészíteniük, vagy a társaság megszűnéséről, esetleg átalakulásáról dönteniük kell – figyelmeztet Tatár Tímea. A Debreceni Törvényszék sajtószóvivője hozzátette: a törvényszék illetékességi területén 2627 olyan korlátolt felelősségű társaság működik, amelynek törzstőkéje nem éri el az említett összeget.

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag a törzstőkeemelés bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra, jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton. A cégformára előírt kötelező módosítás végső törvényi határideje 2017. március 15. Eddig az időpontig kell felemelni a törzstőkét, és legkésőbb április 14-ig kell a változásbejegyzési kérelmet előterjeszteni az illetékes cégbíróságon.

Országosan több tízezer

Ha a társaság az átalakulásáról dönt – tájékoztatott –, úgy a kérelmet május 14-ig kell előterjeszteni. Azon korlátolt felelősségű társaságok ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást fognak kezdeményezni. Az eljárásban kiszabott bírság összege több millió forintot is elérhet.

Országosan egyébként 65 ezer 459 kft. jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában