Helyi közélet

2017.01.11. 08:33

A parkerdő megőrzéséért

Debrecen - Egy régi projekt folytatásaként elkezdték a Nagyerdő északi részének megtisztítását.

Debrecen - Egy régi projekt folytatásaként elkezdték a Nagyerdő északi részének megtisztítását.

A Dehusz emberei Lakatos Gyula ökológus tanulmánytervei alapján az elkövetkező időszakban szisztematikusan megritkítják a park aljnövényzetét, ezzel segítve az őshonos fajok megmaradását a területen. Kuhn András főkertész személyesen igazítja el a közmunkásokat, ő mutatja meg azokat a fákat és cserjéket, melyeket el kell távolítani, és azt is, hol vannak azok a részek, amelyeket nem szabad háborgatni.

Az őshonos fajok védelmében

– A munka, amit most folytatunk, pár éve elkezdődött. A Békás-tó már az 1920-30-as években is egy gondozott része volt a városnak, közpark­ként funkcionált. Az évtizedek folyamán sajnos talán a kelleténél kisebb hangsúlyt kapott ennek a jellegnek a fenntartása és – bár a tó körülötti területre ügyeltek, – a külső részek elvadultak. Ha ezeket a területeket nem kezeljük, akkor olyan növények szaporodnak el benne, amelyeknek köze sincs az egykori társulásokhoz. Ráadásul az idők folyamán felütötte a fejét a bálványfa, amely – igen agresszívan terjeszkedő növény lévén – mindenre komoly veszélyt jelent. Ha vissza akarjuk állítani a parkerdő kinézetét, akkor ezeket az invazív cserjéket, fákat ki kell irtani. A ritkításhoz a vegetációs időszak pont megfelelő – mondta el a főkertész keddi sajtótájékoztatóján.

Közben a munkások a megjelölt helyeken elkezdték a munkát, az útmutatások alapján szisztematikusan megtisztítják a kijelölt területeket. Az egy-két hétre tervezett folyamat során a gallyakat összegyűjtik, mert tüzelő lesz belőle, melyet később a rászorulók között fognak szétosztani.

– Idén folytatódik az a projekt, amelyet már évekkel ezelőtt megkezdtünk a Békás-tó körül – nyilatkozta Pethe Tamás, a Dehusz ügyvezetője. – Közel húsz fő vesz részt a munkálatokban. A szakértők kijelölik azokat a területeket, amelyekhez egyáltalán nem nyúlunk. A sárga fóliával körbekerített részek megmaradnak az állatvilág számára költőhelynek és tápláléknak. Piros szórófestékkel vannak megjelölve azok a növények, melyeket el kell távolítani a területről. Mivel a ritkítás a talajszint alatt is történik, a hideg idő egy picit megnyújthatja a munkálatokat.

HBN–MSz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában