Helyi közélet

2016.12.17. 08:45

Befejezik a Szeged utcát

Debrecen - Aktívak voltak a képviselők a közgyűlés végén, az ő kérdéseiket és az alpolgármester válaszait foglaljuk össze.

Debrecen - Aktívak voltak a képviselők a közgyűlés végén, az ő kérdéseiket és az alpolgármester válaszait foglaljuk össze.

A kertségekben telente főleg párás, ködös időben komoly levegőszennyezés tapasztalható, mely elsősorban abból ered, hogy a kályhákban, vegyes tüzelésű kazánokban sokan olyan dolgokat is elégetnek, amit nem lenne szabad, ezzel pedig mérgeket bocsátanak a levegőbe – hívta fel az önkormányzati vezetők figyelmét a csütörtöki közgyűlés végén felszólaló Szabó Gyula (Fidesz–KDNP) képviselő. Szerinte, mivel ennek veszélyeivel sokan nincsenek tisztában, a médián keresztül értesíteni kellene a lakosságot erről. Dr. Barcsa Lajos alpolgármester azt válaszolta, hogy szmogriadó idején az önkormányzatnak jogszabályban előírt kötelessége tájékoztatni, de ettől függetlenül is igyekeznek majd erre nagyobb hangsúlyt fektetni.

Ágoston Tibor képviselő (Jobbik) arról beszélt, hogy a közelmúltban az izraelita egyház úgynevezett „botlóköveket” helyezett el több debreceni járdába. Azt javasolta, hogy ennek mintájára azokról a debreceni családokról is meg kellene emlékezni, akik hozzátartozóit munkatáborba hurcolták, vagy a Don-kanyarban vesztették életüket. Elképzelése szerint a Bem téri Magyar Fájdalom szobránál lehetne az ő neveiket feltüntetni. Dr. Barcsa Lajos nyitottnak mutatkozott a javaslatra.

Mi a helyzet a Dérivel?

Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által a Déri Múzeumban feltárt hiányosságok részleteiről érdeklődött. Az alpolgármester erre megismételte az önkormányzat lapunknak küldött közleményében foglaltakat. – A számvevőszék a 2011 és 2014 közötti időszakot vizsgálta, ebből az első két évben nem az önkormányzat fenntartásában működött az intézmény, vagyis azért az időszakért nem tudunk felelősséget vállalni. Ezt követően pedig a felújítás miatt 2015 decemberéig zárva volt – mondta az ülést vezető alpolgármester. Hozzátette, az átvételkor az igazgató vezetésével hozzáláttak a hiányosságok pótlásához. Állítja, azóta a kifogásolt problémák megoldódtak. A lapunk által bemutatott Tüzér utcára tervezett irodakomplexum is szóba került. Madarasi István (MSZP) azt kérdezte, ahhoz milyen önkormányzati kezességvállalás társul? Dr. Barcsa Lajos szerint korai erről beszélni, mert nem készültek még el a véglegesített tervek, s a környéken lakókkal is egyeztetnek. Így a költségek sem ismertek – fogalmazott a közgyűlést vezető alpolgármester.

HBN–OCs


Otthagyja a névjegyét

Görög Jenő (LMP) képviselő két kérdést tett fel. Az egyik arra vonatkozott, hogy mikor fejezik be a Lencztelepen a Szeged utca leburkolását, illetve azt is tudakolta, hogy mikor lesz kerékpárút a Diószegi úton? – A Szeged utca 75 százaléka van most kész, tavasszal valószínűleg be tudjuk fejezni a munkát. A Diószegi út nagyon balesetveszélyes, így tervezzük oda kerékpárút kialakítását, melyre várhatóan 2018-ban kerül sor – felelte az alpolgármester. Szilágyi László (Fidesz–KDNP) arra panaszkodott, hogy a Kassai út és a Rakovszky Dániel utca környékén valaki rendszeresen összefirkálja a falakat, úgynevezett „teg” formájában felfesti a névjegyét. Szerinte nagyon valószínű, hogy minden ilyen „mű” ugyanattól a kéztől származik. Szekeres Antal jegyző azt közölte, hogy felveszi az ügyben a kapcsolatot a debreceni rendőrkapitánnyal.


Debrecen – A Budapesten autók kormányrendszereit fejlesztő Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. érkezne.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában