Helyi közélet

2016.12.01. 09:20

A nemi erőszak pszichológiája

Debrecen - Egy magasabb önértékelésű embert kisebb eséllyel támadnak meg.

Debrecen - Egy magasabb önértékelésű embert kisebb eséllyel támadnak meg.

Napjaink súlyos, főként nőket érintő problémája a nemi erőszak. A közelmúltban több olyan nagy port kavaró szexuális erőszakos bűncselekmény történt Debrecenben, amelyeknek fiatal nők lettek az áldozatai. Az esetek apropóján felvetődő kérdésekre a Napló dr. Szabó Pál pszichiáter segítségével kereste a választ, aki állítja: ha a férfiak jobban megismernék a nőket, nem megszerzendő prédaként tekintenének rájuk.

Huszonöt éve van magánrendelése, külföldön is gyűjthetett tapasztalatokat. Volt olyan páciense, aki nemi erőszak miatt fordult önhöz?

Szabó Pál: Munkám során a pácienseim nem konkrétan erőszak miatt kerestek fel, de kórelőzményükben többször előfordult bántalmazás. Megfordultam a menekülttáborban is, ahol nagyon sok ilyen esettel találkoztam. 1979-ben pedig fél évet töltöttem el az ország egyik legnagyobb fegyházában, Vácon, ez idő alatt két nemi erőszak miatt ülő elítélttel találkoztam, így megismerkedhettem a tettesek nézőpontjával is.

Kikből lesznek az elkövetők, és mi motiválja őket?

Szabó Pál: A szakirodalom az erőszakot tevő személyek különböző csoportjait különíti el: egyeseknél a szexuális motívum a döntő, másoknál az agresszivitás és mások megalázása dominál, a harmadik csoportba tartozóknál pedig mind a szexuális, mind az agresszív motiváció érvényesül. A tettesek képtelenek normálisan kommunikálni a másik nem tagjaival, így szexuális kapcsolatukat prostituáltakkal létesítik, vagy erőszak által viszik véghez. Ezek az emberek otthon rendszerint olyan szülői, nagyszülői mintát láthatnak, miszerint az életben érvényesülni csak erővel és hatalommal, nem pedig udvariassággal, kedvességgel, megértéssel lehet.

Mégis, lehet segíteni az erőszaktevőkön?

Szabó Pál: Az én alapvető viszonyulásom az optimizmus. Úgy gondolom, hogy javítani mindenkin, mindenféle helyzetben lehet. A kommunikáció hiánya, vagy gyengén fejlett volta mindenképpen szerepet játszik az ilyen emberek motivációjában. Fontos megemlíteni továbbá az érzelmi intelligenciát is. Az elkövetők nem képesek beleélni magukat a másik fél érzelmi állapotába, vagyis abba, pontosan mit élhet át az, akit éppen erőszakolnak. Számukra teljesen idegen az empátia. Ha hiszünk abban, hogy mind a kommunikáció, az érzelmi intelligencia és az együttérzés fejleszthető, akkor nyilván ezeken az embereken is akad lehetőségünk segíteni.

Hogyan lehetne elejét venni a problémának?

Szabó Pál: Egy híres pszichológus, Philip Zimbardo számos könyvet írt a jelenkori helyzetről, ugyanis szerinte az emberek sokkal kevesebbet kommunikálnak egymással, mint néhány generációval korábban. Ez főleg a férfiakat érinti. Szerintem fontos lenne, hogy még többet kommunikáljunk, ezáltal könnyebben megértsük egymást. Ha a férfiak jobban megismernék a nőket – tisztelet a kivételnek –, akkor nem megszerzendő példának tekintenék őket, hanem jobban kialakulna az irántuk érzett tisztelet, szimpátia, együttérzés. Persze ez fordítva is érvényesülne. Ha a nők jobban megismernék a férfiakat, könnyebben tudnák kezelni az ehhez hasonló helyzeteket.

Ki válhat áldozattá, illetve meg lehet-e előzni a bajt?

Szabó Pál: A következő szempontok érvényesülnek az áldozatok kiszemelésekor: hogyan néz, milyen a testtartása, mozgása, illetve hogyan viselkedik az ember. Egy magasabb önértékelésű embert kevesebb eséllyel támadnak meg, míg egy magában bizonytalan, gyenge és törékeny nőnek vagy férfinak több esélye van áldozattá válni. Nyilván a helyzet és időpont is nagy szerepet játszik. Éjszaka, elhagyatott útszakaszokon, szemtanúk híján fenyegetőbb a veszély. Az alkoholos befolyásoltság is sokat számít, rengetegen esnek áldozatul mámoros állapotukban.

Ha megtörtént az erőszak: milyen kezeléssel lehet feloldani a traumát?

Szabó Pál: A terápia kérdése általában bonyolult, hiszen ilyenkor a probléma nem önmagában jelentkezik, hanem párosul más tünettel. Vannak, akik ilyenkor erős szégyent éreznek, és saját magukat hibáztatják az erőszak megtörténte miatt, sőt, előfordul, hogy saját családtagjaik is őket okolják. Egyeseknél depresszió és szorongásos tünetek jelentkeznek, ezek legsúlyosabb formája a poszttraumás stressz. Ilyen esetben az események filmszerűen leperegnek az áldozat előtt, esetleg alvás közben rémálmok formájában jelennek meg. Komoly következmény lehet továbbá az önértékelés jelentős csökkenése. Fontos tudni azonban, hogy nem mindenkinél okoz komolyabb lelki sérüléseket az erőszak.

Mitől függ, hogy kinél jelentkezik a poszttraumás stressz?

Szabó Pál: Sajnos a médiában túlságosan azt hangsúlyozzák, hogy az erőszak minden körülmények között kihat az áldozat teljes életére, erre azonban rácáfolnék. Egyénfüggő, kinél jelentkeznek a tünetek, és kinél nem. Egy 30 éves páciensemet alkoholos befolyásoltság alatt erőszakolták meg tizenéves korában, ennek megfelelően nem hagyott benne mély emlékeket az eset. Vannak, akik komolyabb lelki, pszichológiai következmények nélkül is képesek túltenni magukat az eseményeken, még ha nem is részeg állapotukban éri őket a baj. Nagyon fontos, hogy ki hogyan gondolkozik a történtekről. Nem szabad túlértékelni a dolog jelentőségét. Ne magunkat, ne az áldozatot hibáztassuk. Nem szabad, hogy az önbecsülésünket, önértékelésünket befolyásolja. Jobb megosztani a nehézségeket valakivel, segítséget kérni, mint egyedül évekig, évtizedekig együtt élni a szégyellni való titokkal. Szakember segítségére is szükség lehet.


Nagy port kavartak

Bírósági szakban tart azoknak a fiataloknak az ügye, akik a vád szerint februárban megerőszakoltak egy lányt egy Darabos utcai lépcsőházban. A 18 év alatti lány ittas volt, a vádlottak az ügyészség szerint kihasználták a magatehetetlenségét. A bíróságon az elsőrendű vádlott nem tett vallomást.

Októberben pedig a debreceni Bem téren lett erőszak áldozata egy fiatal nő, legutóbbi információink szerint még keresik a gyanúsítottat. A hajnalban hazafelé tartó huszonévest az elkövető a bokorba teperte, leszaggatta róla ruhát, tette után pedig elmenekült.


Debrecen - Az elsőrendű vádlott nem beszélt a bíróságon, a nyomozati szakban azt mondta, nem követte el a bűncselekményt.


Debrecen - A rendőrség keresi a támadót, egyelőre azonban nem tudták azonosítani a férfit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában