Helyi közélet

2016.11.02. 16:28

Nyílt napok az egyetem gyakorlóiban

Debrecen - Nézz be a laborba, ülj be órára, szelfizz, traktorozz és kérdezz meg mindent, amit még nem tudsz a Kossuth Gyakorlóról, vagy a Balásházyról!

Debrecen - Nézz be a laborba, ülj be órára, szelfizz, traktorozz és kérdezz meg mindent, amit még nem tudsz a Kossuth Gyakorlóról, vagy a Balásházyról!

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája két feladatellátási helyén, a Kossuth utcán és a Hajó utcán tanulnak általános iskolások. A kompetenciamérések eredményei alapján ezek a diákok jóval az országos átlag fölött teljesítenek. Az iskola komoly bázisa az egyetem középfokú oktatási intézményeinek is. A végzősök 98 százaléka gimnáziumban tanul tovább azzal a céllal, hogy később egyetemre vagy főiskolára jelentkezzen.

Kossuth utcai feladatellátási hely

Az intézmény Kossuth utcai feladatellátási helyén a 2017/2018-as tanévben három első osztályt indít, melyek azonos tantervvel dolgoznak. Első osztályban informatikát, másodikban pedig idegen (angol vagy német) nyelvet is tanulnak a diákok. Felső tagozatban két idegen nyelv, emelt informatika, humán vagy emelt óraszámú matematika osztályok közül választhatnak a tanulók.

Az iskolában gazdag tanórán kívüli kínálattal várják a gyermekeket: néptánc, énekkar, rajz, sakk, kosárlabda, röplabda, futball (olasz focisuli, Bozsik-program), mazsorett, torna. A Zeneiskolával együttműködve pedig szolfézsóráknak is helyet ad. A diákok emellett rendszeresen járnak korcsolyázni, színházba, bábszínházba és a Tímár-házba.

Az érdeklődő szülőket november 10-én, csütörtökön 17 órakor várják az iskola ebédlőjében, ahol lehetőségük lesz személyesen találkozni az iskola vezetőivel, a tanítókkal, tájékozódhatnak az alkalmazott módszerekről és megtekinthetik az osztálytermeket.

Bővebb információért ide látogathat el.

Hajó utcai feladatellátási hely

A Hajó utcai feladatellátási helyen jelenleg 620 diák tanul nyugodt légkörben 53 pedagógus keze alatt. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekközpontú nevelésre, oktatásra, tehetséggondozása, és a fejlesztendő területek feltérképezése is fontos cél.

A 2017/18-as tanévben három első osztály indul. A kreativitás és kommunikáció továbbá a matematika orientáltságú osztályokban harmadik évtől tanulhatnak angolul a diákok, negyediktől pedig informatikát. Míg a nyelvtagozatos tanulóknak már első osztálytól oktatják a német nyelvet, amihez szintén negyediktől társul az informatika.

Tanórán kívül itt is számos sportolási lehetőség és több tucat szakkör közül válogathatnak a gyerekek. Az iskola november 8-án, kedden és 9-én, szerdán az első két tanítási órában tart nyílt napot, amikor a leendő elsős tanítók magyar, illetve matematika óráiba pillanthatnak be a szülők.

Bővebb információ ide kattintva olvasható.

Csengő utcai gimnázium

A Kossuth-gyakorló harmadik feladatellátási helyén hat- és négyévfolyamos középiskolai oktatás zajlik.

Az általános iskolát befejező tanulókat négyféle képzéssel várja az iskola a 2017/18-as tanévben. A gazdasági, valamint a jogi-kommunikációs tagozatát a bölcsészet, a nyelvek, a média és a gazdaság iránt érdeklődő fiataloknak ajánlja. A műszaki és az orvosi-gyógyszerészeti osztályba pedig a matematikában és a természettudományokban jeleskedő diákok jelentkezését várják. Emellett 4+1 évfolyamos, nyelvi előkészítő osztály is indul azoknak, akik készek egy évvel meghosszabbítani középiskolai tanulmányaikat a ma már nélkülözhetetlen nyelvtudás biztos megalapozása érdekében, az angol nyelvi előkészítő osztály óráinak több mint fele ugyanis ezt a célt szolgálja.

Az iskola ezen túl már több mint két évtizede humán- és reálorientációjú osztályt indít a gimnáziumra érett, tehetséges, hatodik osztályt elvégző diákok számára, akik nyugodt tempóban szeretnének felkészülni a biztos továbbtanulásra.

A négyosztályos vagy a nyelvi előkészítő osztályok iránt érdeklődőket november 8-án, kedden, a hatévfolyamos képzésre kíváncsi szülőket és diákokat pedig november 9-én, szerdán várják nyílt napra a Csengő utcai intézménybe. A 8 órakor kezdődő bemutatkozó, tájékoztató előadás után csoportosan tanórákon és egyéb tájékoztatókon, beszélgetéseken vehetnek részt a nyolcadik osztályos diákok az iskola tanulóinak részvételével. Majd 17 órától szülői értekezlet kezdődik, melyen az iskola vezetése és tanárai mutatják be a gimnáziumot, az itt folyó munkát és eredményeit, a képzési kínálatot. Az érdeklődő szülők megismerhetik továbbá a felvételi eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

A Balásházy is várja a jelentkezőket

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájába és Kollégiumába a mezőgazdaság, a közgazdaság, az élelmiszeripar és a labdarúgás iránt érdeklődő fiatalokat várják.

A szakgimnáziumi képzésekben a közismereti tárgyak mellett 9. évfolyamtól a szakmai tárgyak oktatása is megkezdődik, így speciális ismeretekhez és képességekhez jutnak hozzá a diákok a mezőgazdaság, a közgazdaság, a kertészet és parképítés, valamint az élelmiszeripar területén. A tanulók négy év után a közismereti és szakmai tárgyakból is érettségi vizsgát tesznek, és az érettségi mellé szakmai bizonyítványt kapnak, majd egy év alatt technikus (OKJ-s) bizonyítványt szerezhetnek. Később a mezőgazdasági és a közgazdasági tanulmányokat folytató diákoknak a Debreceni Egyetem agrár- és gazdaságtudományi képzései nyújthatnak kiváló lehetőséget a továbbtanulásra.

A gimnáziumi képzés keretében a Balásházyban tanulhatnak a Debreceni Labdarúgó Akadémia sportolói is. Ebben az osztályban a tehetséges diákok szakmailag a legideálisabb körülmények között fejlődhetnek, mivel az iskolai és a sportbeli kötelezettségeiknek összehangoltan tehetnek eleget. A tanulók a futballkarrier építése mellett érettségi bizonyítványt kapnak. A pallagi intézmény tanulói angol vagy német nyelvet tanulhatnak kiemelt szinten. A vidéki tanulók az iskola saját kollégiumában kaphatnak diákotthoni elhelyezést.

A Balásházy képzési struktúrájáról és a felvételivel kapcsolatos tudnivalókról a november 16-ai és 17-ei nyílt napokon kaphatnak az érdeklődők részletes tájékoztatást. A 9 órától kezdődő programokon a felvételi előtt álló tanulók és szüleik bepillanthatnak a tanórákba, az iskolai és a kollégiumi életbe. A nyílt órákat követően mezőgazdasági, élelmiszertudományi és természettudományos témakörökben kialakított interaktív foglalkozásokon nyerhetnek betekintést a fiatalok az iskola szakmai képzési rendszerébe, és még egy szelfis játékban is részt vehetnek. A sport iránt érdeklődő tanulók pedig egy bemutató edzésen tekinthetik meg a Debreceni Labdarúgó Akadémián folyó szakmai munkát.

Bővebb információ a Balásházy honlapján.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában