Helyi közélet

2016.11.25. 12:01

Küldjön hírt! – Holokauszt emléktábla avatás és fotó kiállítás Bihartordán

Bihartorda - <em>A házakat emberek építik embereknek. Gondosan megtervezik, gondosan rakják a téglákat, illesztik a gerendákat. Egy ház önmagában, üresen élettelen, még ha fűtik is, valahogy hideget áraszt. Az emberek, a közösség tudja csak felmelegíteni, lélekkel megtölteni. Így próbálom a Bihartordai Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjeként társaimmal téglát téglára rakva építeni a közösséget Bihartordán, vezetni a tánccsoportot, szervezni a roma nemzetiségi napot, előadókat hívni meg akik egészséges életmódra és gyermekeink tanulásának ösztönzésére hívja fel a figyelmet, ami programjaink között fontos feladat.</em>

Bihartorda - A házakat emberek építik embereknek. Gondosan megtervezik, gondosan rakják a téglákat, illesztik a gerendákat. Egy ház önmagában, üresen élettelen, még ha fűtik is, valahogy hideget áraszt. Az emberek, a közösség tudja csak felmelegíteni, lélekkel megtölteni. Így próbálom a Bihartordai Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjeként társaimmal téglát téglára rakva építeni a közösséget Bihartordán, vezetni a tánccsoportot, szervezni a roma nemzetiségi napot, előadókat hívni meg akik egészséges életmódra és gyermekeink tanulásának ösztönzésére hívja fel a figyelmet, ami programjaink között fontos feladat.

Gasztrofesztiválokon képviselni települését a hajdúsági roma konyhával megmutatkozni. Bemutatni főzési szokásainkat és annak csodálatos ízvilágát kóstolókkal. És ezt az önkéntes munkát nem a szűken vett roma közösségért végezzük, hanem a település egészéért.

November 19-én, szombaton a Népházat ismét megtöltettük élettel. Szép számú közönség jelent meg, romák és nem romák, az önkormányzat és az iskola is képviseltette magát. Fényképek kerültek ki a falra: Kovács Máté elsősorban a természet fényképezésében jeleskedik, míg Szarka Zoltán portrékat állított ki, melyek közül több is Bihartordán készült.

Emléktábla állításával kezdődött a program, a roma holokauszt áldozataira emlékeztünk meg. Fontos lépésnek tartottuk hogy a holokausztban elhunyt testvéreink emlékét meg őrízük és tiszteletükre egy emléktáblát helyezzünk el. A mi tordai emléktáblánk legyen örök figyelmeztetés az utókor számára: Nem hagyhatjuk, hogy a szeretet és az emberség Isteni parancsát az ördög gyűlölködő fasizmusa vegye át. Kovács Éva Hajdúbagosi R.N. Ö elnöke aki Szociális terepmunkás is tartott beszédet, illetve felolvasta Daróczi Ágnes üzenetét is.a jelenlévőknek. A kiállításokat L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány vezetője nyitotta meg.

Fotó: Horváthné Mohácsi Tímea

A kerekasztal beszélgetésen Péter Horgas díszlet, jelmez tervező, műsorvezető, Kovács Éva, L. Ritók Nóra, Tompa Andrea író, ifj Dógi János, az Országos Roma Képviselője, Bogy Pál fotós és a két kiállító, Kovács Máté és Zoltán Szarka vettek részt. Első kérdésem a résztvevőkhöz hogyan kötődnek Bihartordához, változatos, izgalmas válaszokat eredményezett, amelyek éppúgy érintették a romák helyzetét, a kisebbségi politika kérdéseit és visszásságait, mint a falu szépségét és az itt lakók vendég szeretetét.

A közönség már nagyon várta a fellépőket. Fegyver Lajos adott elő saját szerzeményeket gitár kísérettel, majd helyi iskolások szavaltak. A legnagyobb sikert a táncosok aratták, a Bihartorda Gyöngyei tánc csoport mellett vendég előadók is szerepeltek, a Hajdúbagosi Hulló csillag táncosai. A táncosok tehetsége, lendülete magával ragadta a közönséget, volt, aki maga is táncra perdült. A roma táncműsor végén a fiatalok kortárs slágerekre táncolva megmutatták, milyen sokoldalú az érdeklődésük és tudásuk. Éhen sem maradt senki, hisz Önkéntes segítőinknek köszönhetően elkészült a helyi cigány hagyományok szerint készült töltött káposztára invitáltuk a vendégeket.

Fotó: Horváthné Mohácsi Tímea

Nagyon szépen köszönöm Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői nevében a nap sikeréért végzet Önkéntes munkáját Turuczkainé Irénke néninek, Csóka Báláné Panni néninek, Balogh Józsefnénak, Vargáné Varga Anitának, Rézmüves Henriettának. Külön köszönet A Földesi Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőének segítőkész munkájáért Mátravölgyi Kálmánnak és Makula Csabának. És mindenkinek akik jelenlétükkel támogatták a rendezvényt.

A következő rendezvény 2016.12.17-én Karácsonyi kézműves foglalkozás 12 órától lesz.

- Horváth Tiborné -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában