Helyi közélet

2016.09.07. 09:21

A márkakereskedőket is meglepte az autópiac fejlődése

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Személyautóból a vártnál többet adtak el, ezért eljött az újratervezés ideje.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Személyautóból a vártnál többet adtak el, ezért eljött az újratervezés ideje.

A személyautók piacának fejlődése az első nyolc hónapban jelentősen gyorsabb volt az előzetes becslésnél. Ennek alapján felfelé kell módosítani az elvárásainkat az év végére – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE)

Optimisták

Továbbra is bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik. Noha a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthető, csupán az áfa-visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és maradvány értékes finanszírozásba. „Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az újautó-import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használtautó-import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. Az egyesület ezen a téren határozott állami beavatkozást vár.

Öreg buszok

A kishaszonjármű-piac növekedésének lassulása visszafordult és az első nyolc hónap után 24,8 százalék feletti növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásokat. Az augusztusi kishaszonjármű forgalomba helyezés kiugró mértékű, 2 ezer 92 darab, amelyet a flottaeladások okoztak. Az éves piaci előrejelzést itt is felfelé kell módosítani. A nagyhaszon-járműveknél a visszaesés sem értékelhető még, itt enyhe piaci növekedést várnak az év folyamán. Az autóbuszpiac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést látnak, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul. Motorkerékpároknál a piac továbbra is igen gyenge, de az első nyolc hónapban 8,5 százalékos növekedést mutat. Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogó-azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűeknél, valamint a 125 köbcentiméteres robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában