Helyi közélet

2016.09.27. 13:21

A következő lombokra várni kell

Debrecen - A tervek szerint több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak.

Debrecen - A tervek szerint több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak.

Októberben 37 nyárfa kivágását kezdik meg a Tócóvölgyben, helyükre pedig 56 darab más fajú fát ültetnek; a cserét november végéig tervezik lebonyolítani – hangzott el a helyszínen kedden tartott sajtótájékoztatón. Az 5 millió forint értékű munka a tavalyi fasor-rekonstrukció második üteme, mellyel nemcsak a lakosságot irritáló „szöszölést” kívánják megszüntetni, de a balesetveszélyes, épületekhez túl közel nőtt, vagy a járdát gyökérzetükkel felnyomó fákat is vágásra jelölték.

Lakossági kérésre indult a tócóvölgyi fasor-rekonstrukciós program; a nyárfák fehér, vattaszerű szösze, amiben időnként szinte „térdig gázoltak”, sok embernél bőr- és nyálkahártya irritációt okozott, szellőztetéskor a lakásokba is bejutott – idézte fel Ary Petronella önkormányzati képviselő a szerdai sajtótájékoztatón. 2015 második felében már kivágták a problémás fák egy részét, helyükre más fajtájúakat ültettek, mindez pozitív fogadtatásra talált a lakosság körében. A program második ütemének kivitelezését kezdik meg a napokban – mondta el a képviselő.

A debreceni helyzet nem egyedi: évtizedekkel ezelőtt, amikor a lakótelepek épültek, országszerte nyárfákat ültettek, mert az egyik leggyorsabban növő faj. A terv az volt, hogy melléjük lassabban növő, másféle fákat is telepítenek, s amikor majd azok kifejlődnek, előbbieket kivágják. Azonban kaotikus helyzet alakult ki, sokszor elmaradt a másfajta fa ültetése, ahogy a Tócóskertben is, és Budapesten olyan is volt, hogy a nyárfát hagyták meg a más fajú helyett – vázolta fel a probléma hátterét Kuhn András városi főkertész.

Hangsúlyozta: az eltávolításra ítélt fák vágásérettek, s gyakran balesetveszélyesek is, mert már kevésbé tudnak ellenállni a szélnek. Helyükre földlabdás kőrist, juhart, lepényfát ültetnek, melyek 5 év múlva már látványosan megnőnek, 10 év múlva pedig kifejlettek elsznek. Míg az előző ütemben többet vágtak ki, most többet telepítenek; 37 nyárfa helyére 56 másfélét. A vágást tuskómarással együtt végzik, tehát igyekeznek a gyökereket is elölni. Ahol lehetőség van rá, javítják a gyökerek által okozott járdahibákat – hangzott el.

HBN​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában