Helyi közélet

2016.07.03. 20:15

Rendhagyó küldetésben vesznek részt a debreceni zenészek

Debrecen - Nagy kihívás előtt állnak a Kodály Filharmonikusok, ugyanis egy brit producer, Martin Anderson kérésére közel száz művet rögzítenek egy különleges CD sorozat apropóján. A producert Farkas András karmester invitálta Budapestre, általa került kapcsolatba Somogyi-Tóth Dániel igazgató-művészeti vezetővel és a debreceni zenészekkel.

Debrecen - Nagy kihívás előtt állnak a Kodály Filharmonikusok, ugyanis egy brit producer, Martin Anderson kérésére közel száz művet rögzítenek egy különleges CD sorozat apropóján. A producert Farkas András karmester invitálta Budapestre, általa került kapcsolatba Somogyi-Tóth Dániel igazgató-művészeti vezetővel és a debreceni zenészekkel.

Martin Anderson feleségénél 2014-ben diagnosztizáltak gyomorrákot. A producer egyik zeneszerző ismerőse úgy gondolta, ha mással nem, egy zeneművel kedveskedne a beteg asszonynak. Martinnak olyannyira megtetszett ez az ötlet, hogy további zeneszerzőket kért fel, készítsenek egy-egy darabot. Eredetileg csak egy londoni koncerttel szeretett volna nejének kedveskedni születésnapja alkalmából, azonban olyan sok alkotótársat talált, hogy az anyag egy fellépésre már soknak bizonyult. Feleségét tavaly veszítette el, neki állít emléket a több CD-ből álló alkotással.

A Kodály Filharmonikusok zenészei Paul Mann angol karmester vezénylésével hatlemeznyi anyagot rögzítenek a műhöz. – Ezen a héten már tizenkét más-más stílusú darabot dolgoztak fel. Mindez nagyon sok energiát és koncentrációt igényel. Nagyon jó zenészek és a társaság is nagyon közvetlen, fontos, hogy jó hangulatban teljen a munka – említette Paul Mann, aki kiemelte, a nyelvi korlátok leküzdése mellett az is nehézséget okoz, hogy felvételre készülnek a művek. Csodálja a zenészek lelkesedését, hiszen míg egy koncert előtt van négy-öt nap a gyakorlásra, itt azonnal a maximumot kell nyújtaniuk. Ráadásul olyan szerzeményekről van szó, melyek egy évvel ezelőtt még nem is léteztek, ez pedig bármelyik zenekarnak komoly próbatétel lenne, tette hozzá a producer.


Fotó: Derencsényi István


Jótékony célok

Angliában évente 34 ezer gyermek veszíti el valamelyik szülőjét rákban. A szerettük elhunyását a kicsiknek különösen nehéz feldolgozni, mondta a producer, aki a lemezek eladásából befolyt összeggel rákellenes célokat szeretne támogatni. Pénzt kíván juttatni annak az angliai egyesületnek is, mely az ő kisfiának segített a gyászban. Paul Mann hozzátette, bárki, aki szereti a zenét, fog olyan dolgot találni ebben a CD-sorozatban, ami neki tetszik. Úgy véli, az emberek többsége gyanakvó, általában tartózkodik a kortárs zeneszerzők műveitől. – Ezek az alkotásoknagyon könnyen bevonják a hallgatókat. A világ minden táján szeretnénk forgalmazni ezeket az alkotásokat, remélem, hogy még inkább a világhírnévhez segíti a Kodály Filharmonikusokat, megérdemlik – hangsúlyozta a karmester.


Van jövője a komolyzenének

Mint minden zenész, Paul Mann is rengeteget utazik a világban. Sokszor hallja, hogy a klasszikus zene haldoklik, egyre kevésbé népszerű. Egy alkalommal mutattak neki egy újságcikket, amiben őszülő közönséggel és üres székekkel illusztráltak egy komolyzenei koncertet. – A csattanó az, hogy ezt a cikket 1905-ben írták. Ne menjünk messzire példákért, itt van Martin, aki hetente több CD-t ad ki, van igény rá, és itt van a Kodály Filharmonikusok is – mondta a karmester. Kifejtette, ha nem lenne szükség klasszikus zenére, nem lennének ilyen zenekarok és nemzetközi együttműködések sem. A digitális elérhetőség ráadásul lehetővé teszi, hogy csak egy-egy számot töltsön le a hallgató, ha nem szeretné meghallgatni az egész albumot. ​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában