Helyi közélet

2016.05.31. 09:51

Csak játék a számokkal

Debrecen - A statisztika szerint a foglalkoztatottak száma tíz év alatt nyolc százalékkal nőtt.

Debrecen - A statisztika szerint a foglalkoztatottak száma tíz év alatt nyolc százalékkal nőtt.

A kormányzati kommunikáció azt hirdeti, hogy nőtt a foglalkoztatottság, s jelentősen csökkent a munkanélküliség. Persze emlékezhetünk még az „egymillió új munkahely” választási ígéretére, s annak eddigi megvalósulására is. A GKI megvizsgálta, hogy milyen valóság húzódik meg a kedvezőnek látszó statisztikák mögött.

Torzító tényezők

A hivatalos statisztika szerint a foglalkoztatottak száma 2004-ről 2015-re nyolc százalékkal nőtt, azonban ez több torzító tényezőt is tartalmaz. Csak részlegesen számol a külföldön dolgozókkal ezzel szemben teljes egészében a közmunkával (miközben a közmunkások mintegy tíz százaléka tud piaci munkahelyhez jutni). A külföldön dolgozó magyar állampolgárok két szempontból is javítják a hazai statisztikát. Ha korábban munkanélküliek voltak, akkor külföldre menve csökkentik a hazai munkanélküliségi rátát, s legalább egy évig növelik a foglalkoztatási mutatót. Ha korábban foglalkoztatottak voltak, akkor a munkahelyük felszabadult a külföldre távozással, amely helyre újabb munkavállalót felvéve szintén csökkenhet a munkanélküliek száma.

Árnyalja a képet

Tovább árnyalja a képet, hogy miközben a közszférában már a válság előtti szintet is meghaladja a foglalkoztatás, addig a versenyszférában még nem érte el azt. Ha a közfoglalkoztatásból csak azokat vesszük figyelembe, akik később piaci munkahelyen tudtak elhelyezkedni, úgy „csak” négy százalékkal nőtt volna a foglalkoztatottak száma tíz év alatt. Ha a külföldön dolgozókat is kivesszük a statisztikából, úgy még szerényebb, egy százalékos növekedés adódik, mely igazán nem tekinthető sikertörténetnek. A probléma másik oldala a munkanélküliek számának alakulása. Szépen kirajzolódik a hivatalos adatokból, hogy a munkanélküliség 2010 után 300 ezer főre (részben a fiatalok és az 55 évnél idősebbek foglalkoztatása érdekében nyújtott adókedvezmények miatt) csökkent. Ha a közfoglalkoztatottakat is munkanélkülieknek tekintjük, úgy a munkanélküliség 2004-hez képest közel duplájára, 483 ezer főre nőtt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában