Helyi közélet

2016.02.05. 15:18

A felszólítások harmadára átutalással adtak feleletet

Debrecen - A napokban elkezdték feldolgozni a hallgatói válaszleveleket.

Debrecen - A napokban elkezdték feldolgozni a hallgatói válaszleveleket.

Karácsonyi ajándéknak nem a legkellemesebb egy figyelmeztető levél a felsőoktatási intézményünktől arról, hogy nem fizettünk be valamilyen költséget. Ilyen emlékeztető sokak postaládájában landolt, decemberben kezdte kiküldeni a Debreceni Egyetem az online rendszer jelzése alapján követeléseit. Olyanoknak is, akik már évek óta maguk mögött tudták a boldog hallgatói éveket.

A törvénymódosítás előtt…

Valamennyien kaptak felszólítást, akiknek a Neptun hiányt tart nyilván, a keletkezés évétől függetlenül. A régi Polgári Törvénykönyv szerint az elévülést megszakítja az egyetem írásbeli jelzése, így a törvénymódosítás (2014. március 15.) előtti ötéves időtartamban ilyet kapók ma számon kérhetők – írta megkeresésünkre az intézmény. Az egyetemi tanulmányi és vizsgaszabályzat rendelkezése szerint, ha a hallgató két összefüggő passzív félév után nem folytatja a tanulmányait, akkor a hallgatói jogviszony megszűnik, de a fizetési kötelezettség nem. Tájékoztattak: a tartozások behajtásával kapcsolatban az egyetem a hatályos jogszabályi előírások szerint jár el. A címzettek 27 százaléka máris utalással válaszolt.

A napokban kiderül, hányan vitatják, vagy kívánják igazolni tartozásmentességüket. A karok ellenőrizték ugyan, hogy a tartozás jogszerűségét a keletkezésekor a hallgató vitatta volna, illetve mérséklést vagy részletfizetést kért volna, de a mostani üzenetben is feltüntették, hová fordulhatnak kifogásaikkal, kérelmükkel az érintettek. A jogszerűséget vitató visszaérkező válaszlevelek érvei alapján minden egyes esetben és tételnél ismételt vizsgálat történik, amelynek eredményéről újabb értesítést küldenek. Akinél kiderül, hogy az új információk nyomán mégsem megalapozott a követelés, törlik azt. A tanulói reagálások feldolgozása a napokban kezdődött el. Ám a megingathatatlanul valós tartozások esetében az intézmény megindítja a behajtást, ismételt fizetési felszólítást küld, illetve szükség esetén peres eljárást kezdeményez. A részletfizetési kérelmekhez az egyetem pozitívan áll hozzá, a hallgatók egy része éppen a napokban fogja megkapni az elbírálás eredményét.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában