Helyi közélet

2016.01.23. 10:34

Erősen támad Debrecenben a szmog

Debrecen – Túllépte a riasztási küszöbértéket pénteken a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke mindhárom cívisvárosbeli mérőállomás adatai alapján – hívta fel a figyelmet az önkormányzat abban a közleményben, melyet szombat reggel juttatott el szerkesztőségünknek.

Debrecen – Túllépte a riasztási küszöbértéket pénteken a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke mindhárom cívisvárosbeli mérőállomás adatai alapján – hívta fel a figyelmet az önkormányzat abban a közleményben, melyet szombat reggel juttatott el szerkesztőségünknek.

Ha szombaton ismét átlépi ezt a határt a szálló por mennyisége, a polgármester elrendeli a füstködriadó riasztási fokozatát – derül ki a tájékoztatásból, azzal együtt: a rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben a hétvégére javulás nem várható, kismértékű változás csak keddre valószínű.

HBN


Az önkormányzat közleménye:

Lakossági tájékoztatás

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke mindhárom mérőállomáson (Kalotaszeg tér, Hajnal utca, Klinika) végzett mérések eredményei alapján 2016. január 22-én a túllépte a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Amennyiben 2016. január 23-án a szálló por légköri koncentráció ismételten meghaladja a riasztási küszöbértéket, Debrecen város polgármestere elrendeli a füstköd-riadó riasztási fokozatát.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint, a levegőminőségben a hétvégére javulás nem várható, kismértékű változás csak keddre valószínű.

A légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban volt nagyon magas, de a PM10 szennyezettség még a déli órákban is számottevő volt. Ezért délután 16. 00 órától délelőtt 11. 00 óráig kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban és hétvégén saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól!

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást.

A szálló pornak káros hatásai lehetnek az egészségre. A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítják, csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Debrecen, 2016. január 22.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában