Helyi közélet

2015.11.17. 18:48

Szevasztok, havazó nyárfák, néha azért jó volt veletek!

Debrecen - Jól halad a szöszölős nyárfák vattát nem produkáló fákra cserélése.

Debrecen - Jól halad a szöszölős nyárfák vattát nem produkáló fákra cserélése.

November végéig befejeződik a Tócóvölgyi Lakótelepen és annak környékén a sok éve problémákat okozó, a tavasz második felétől heteken keresztül nagy mennyiségű vattaszerű szöszt produkáló nyárfák gyérítésének első üteme. A munkát az önkormányzat előreláthatóan öt év alatt végzi el.

Nem pihent a fűrész

Augusztusban összesen 79 fát (többségében fehér és kanadai nyárat, valamint 8 fűzet, illetve 1-1 nyír- és olajfát) távolítottak el. A korábbi helyszíni bejárásokon a legtöbb problémát okozó fákat jelölték kivágásra. Szeptemberben a tuskókat kiszedték, majd a fák gyökerei által felnyomott, balesetveszélyes járda burkolatokat kijavították – tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

[/caption]

Az eltávolított fák pótlásához november második felében kezdenek hozzá, amikortól 17, korosabb, földlabdás facsemetét ültetnek el. Ezek szöszt nem produkáló, az allergiásokra nem veszélyes mezei juharok, díszkörték és lepényfák lesznek. A tervek szerint a következő években fokozatosan egyre több új kis fa kerül majd földbe a Tócóvölgyben. Az első ütemben végzett munkák mintegy 5 millió forintba kerülnek – ismertette a polgármesteri hivatal illetékese.

Nyári hóesés

Mivel a nemes nyárak vattaszerű terméséhez pollenek tömege tapad, sokaknak szem és nyálkahártya irritációt okoz, valamint ráragad a ruhákra, az autókra. A nyári „hóesés” idején szellőztetni sem érdemes, mert a lakásokba is beszáll. A problémás, még a lakótelep építésekor, 27-28 éve földbe került nyárfák gyökerei mostanra több helyen összetörték a járdákat, hatalmas ágaik néhol megrongálták a házakat, sőt, gyökereik a föld alatt, itt-ott a közműveket is összeroppantották. A szöszök más növényeket annyira beterítenek, hogy azok kipusztulnak.

HBN


Az elnyomott fák hajnala

A tócóvölgyi fák cseréje a Napló Agóra internetes fórumán is előkerült, ahol Konyhás István, a Terepszemle Stúdió elnevezésű környezetvédő szervezet titkára kifejtette: az önkormányzat munkatársaival, dr. Ary Petronella képviselővel és dr. Aradi Csabával (ismert környezetvédővel) közösen sikerült minden fél részére megnyugtató megoldást találni. A program megvalósítása során természeti értékekben nem, vagy csak minimális kár keletkezik. Konyhás István hangsúlyozta, hogy az új fák ültetésével még nem késtek el. A rossz egyedek kivágásának köszönhetően sok helyen értékes példányok (például hársak) szabadulnak fel, melyeket eddig az erélyes növekedésű nyárak elnyomtak. Zöldfelület és oxigéntermelés szempontjából jobb ez a megközelítés, mint minden problémás fát kivágni és utána valami kevésbé lombosodó fiatal fával teleültetni az adott területet – tette hozzá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában