Helyi közélet

2015.11.25. 09:24

Hadifoglyok érkeztek, szalonnát árulhattunk és megkaptuk a Simonyi utat - ezekről is írtunk egykor novemberben

<p style="text-align: left;">Előkaptuk az 1945-ös, 1955-ös, 1965-ös, 1975-ös és 1985-ös novemberi Hajdú-bihari Naplót, hogy nosztalgiázzunk kicsit. 

Előkaptuk az 1945-ös, 1955-ös, 1965-ös, 1975-ös és 1985-ös novemberi Hajdú-bihari Naplót, hogy nosztalgiázzunk kicsit. 

Ezt írtuk 70 éve

700 000 hadifogoly utazik át Debrecenen

A hadifogoly-bizottság mai ülésén dr. Bartha László, a hadifogoly ügyek kormánybiztosa is megjelent. a tél beállta előtt 700 000 fogoly jön Debrecenen keresztül. A Keletről jövő foglyok 90 százaléka Debrecen érintésével jut az országba. Beszámoltak a komoly segítségről, amit az oroszok a hadifoglyok ügyében nyújtanak.

A mozik egy-egy előadás teljes jövedelmét felajánlották a hadifoglyok céljaira. A különböző adókat az illetékes hivatalok elengedik ezekre az előadásokra. A kormánybiztos a nagy tömeg befogadására alkalmas helyiség, továbbá fűtőanyag és fertőtlenítő állomások céljára Budapest anyagi segítségét helyezi kilátásba.


Ezt írtuk 60 éve

Szabadon lehet árulni sertéshúst feldolgozott állapotban

A hús és a zsírellátás megjavítása érdekében a begyűjtési miniszter rendeletet hozott. A rendelet értelmében azok a termelők, akik vágási engedéllyel sertéseket vágnak le, háztartáson kívüli feleslegeiket feldolgozott állapotban értékesíthetik a Simonffy utcai piacon. Így például árulhatnak zsírt, tepertőt, szalonnát, kolbászt, sonkát, tehát mindazokat a sertés termékeket, amelyek már fel vannak dolgozva.


Ezt írtuk 50 éve

8-10 éves fákat telepítenek a Nagyerdőbe

A debreceniek évek óta aggódva figyelik, hogy a nagyerdei parkerdőben sok fa pusztul ki. Sajnos, sok öreg faóriás megmentésére semmi remény nincs. Az erdő állományának fenntartására, megóvására az egyetlen felújítás, a telepítés. Ez a munka már nagy ütemben folyik. A látóképi faiskolából 8-10 éves tölgyeket, hárs- és juharfákat, nyírfákat emelnek ki, és szállítanak gyökérlabdával a parkerdőbe. Daruskocsik emelik majd a fákat a gödörbe. Kb. száz fát helyeznek el a közeli napokban.


Ezt írtuk 40 éve

Forgalomba helyezték a Simonyi utat

Debrecen egyik legnagyobb útépítési munkájának első szakasza fejeződött be november 29-én: az építők elkészítették a Simonyi út, Hámán Kató utca és a Nagyerdei körút közötti útszakaszát. Ennek az első útépítési szakasznak a megvalósítása közel tizenöt hónapot vett igénybe.


Ezt írtuk 30 éve

Százéves a szakmunkásképzés Berettyóújfaluban

1885-ben, tehát pontosan száz esztendővel ezelőtt indult meg a szakmunkás- (pontosabban tanonc-) képzés Berettyóújfaluban. az egykori leírások úgy tartják számon, hogy többek között molnársegéd, szűcs, cipész, géplakatos, bádogos, csizmadia, asztalos és szíjjártó szakmákban oktatták a leendő iparosokat 150-200-as létszámban.


Ezt írtuk 20 éve

Az informatika a tudományban

A rendezvény alcíme szerint arra keresték a választ az előadók a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában tegnap és ma, hogy miként miként változtatta meg életünket a számítástechnika. És nem elsősorban a számítástechnikusok, hanem azok a tudósok, akik használják e rendszereket a természet-, az agrár-, az orvos-, és a társadalomtudományok, valamint a könyvtár és a közigazgatás területéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában