Helyi közélet

2015.10.21. 08:51

Szalacsnak Esztár a példája

Esztár - A romániai település küldöttsége a napokban járt Esztárban és tanulmányozta a helyi termékek készítésének modelljét.

Esztár - A romániai település küldöttsége a napokban járt Esztárban és tanulmányozta a helyi termékek készítésének modelljét.

A munkalátogatás rangját híven mutatja az is, hogy az eseményen Vida Attila, Szalacs község alpolgármestere mellett ott volt Pajna Zoltán, megyénk közgyűlésének elnöke, Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere, valamint Cseke Attila, romániai parlamenti képviselő is.

Önfenntartó szeretne lenni

A megbeszélések célja az volt, hogy Szalacs vezetőinek pontos képük legyen az Esztárban folyó közmunka programról. Ellátogattak a fóliasátrakba, a mezőgazdasági termékeket feldolgozó helyekre, a tésztagyárba, a savanyítóüzembe. Szécsi Tamás, Esztár polgármestere bemutatta, miként működik az, ha egy község önfenntartó szeretne lenni. Szalacs részéről Simon Adrián, a romániából érkezett delegáció tagja elmondta, azt példaértékűnek tartják, hogy az esztári szociális szövetkezet piacra viszi a termékeket. Terveik között szerepel, hogy érmelléki termékeket állítsanak elő, Margitta-kistérségnek is legyen külön termékcsomagja.

A delegáció tagjai megtekintették az üzemekben folyó munkát, továbbá tájékozódtak a szövetkezet gazdálkodásáról is.

A vendégek tetszését elnyerték a látottak. Mint mondták, szeretnének példát venni az esztáriakról, és az itt látott tevékenységet végezni, az esztári gazdálkodási módot meghonosítani a maguk erejéből, valamint a rendelkezésükre álló pályázati lehetőségekkel. Az esztári minta náluk is nagymértékben csökkentené a munkanélküliséget. Mindezek megvalósításához az önkormányzatnak rugalmasnak kell lennie.

HBN-NKM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában