Helyi közélet

2015.06.11. 13:25

A gyerek meleg ebédjét a gyerek is egye meg

Hajdú-Bihar - Ne fordulhasson elő, hogy a nyári szünetben az iskolás nem jut hozzá egy tál ételhez.

Hajdú-Bihar - Ne fordulhasson elő, hogy a nyári szünetben az iskolás nem jut hozzá egy tál ételhez.Az elmúlt évi 120 ezer rászoruló gyermek után idén nyáron mintegy 135 ezer éhes száj juthat nap egyszeri meleg ételhez az állam által erre a célra biztosított 3 milliárd forintból. A pályázaton nyertes települési önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítaniuk a rászoruló gyerekeknek a napi egyszeri, egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ételt.

A Napló által felkeresett hajdú-bihari települések többnyire annyi gyermekre kaptak támogatást, ahányra igényeltek. Más kérdés, hogy vannak, akiknek a kosztját az állam fizeti, és olyanok is, akiknél az önkormányzat teszi hozzá az önerőt. Általában az a gyakorlat, hogy a meleg ételt hazavihetik, de van ellenpélda is. A debreceni önkormányzat 900 hátrányos helyzetű gyermek nyári szociális étkeztetéséhez kért és kapott a pályázat keretében mintegy 21 millió forintot – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Komolay Szabolcs alpolgármester. Hozzátette, hogy az elnyert összeget a város saját forrásból további 8 millió forinttal egészíti ki annak érdekében, hogy a korábbi egytálétel helyett a gyerekek komplett ebédet (leves, második, gyümölcs vagy sütemény) kaphassanak az iskolai szünetben 53 napon keresztül. Az ebédet otthon fogyaszthatják el a kedvezményezettek.

HBN-PA


Valamennyi jelentkező, 1486 települési önkormányzat kap abból a hárommilliárd forintos költségvetési keretösszegből, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által meghirdetett, az ingyenes nyári gyermekétkeztetést segítő pályázatra különítettek el. A kormany.hu-n már hétfőn közzétett, a településenként elnyert összegeket is tartalmazó lista szerdán vált véglegessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában