Helyi közélet

2015.05.26. 14:52

Miért hízik vagy fogy a gyerek?

Budapest - A táplálkozással kapcsolatos, gyomor- és bélproblémák okát egy gasztroenterológiai vizsgálat tárhatja fel.

Budapest - A táplálkozással kapcsolatos, gyomor- és bélproblémák okát egy gasztroenterológiai vizsgálat tárhatja fel.

Világszerte igen komoly népegészségügyi probléma a gyermekkori elhízás. Míg Európában minden harmadik gyerek, addig hazánkban minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos. Az elhízás leggyakrab­ban a nem megfelelő táplálkozáshoz, és a mozgásszegény életmódhoz vezethető vissza, de különböző gyomor- és bélproblémák is állhatnak a háttérben. A gyerekeket nem fogyókúrára kell fogni, hanem kivizsgálni az elhízás lelki okait, illetve szemléletmódváltással elérni a megfelelő életmódot. Ebben nagy segítséget jelent egy szakember: egy gasztroenterológus, dietetikus, endo­krinológus vagy gyógytornász hasznos tanácsokkal láthatja el a kétségbeesett szülőt.

Sok szülő épp azért aggódik, mert gyereke étvágytalan, vagy hirtelen lefogyott, esetleg hasmenéssel küzd. A háttérben itt is nagyon sok ok állhat: táplálékintolerancia, ételallergia, parazita, bélférgesség, hormonális probléma, cukorbetegség vagy anyagcserezavar. A nagyobb gyerekeknél, kiskamaszoknál sokszor a testképzavar, a felnőtt korral való szembenézés okoz táplálkozási zavarokat, amely súlyos esetben ano­rexiát, bulimiát is takarhat.

A gasztroenterológus számára sok olyan tünet is támpontot nyújthat, aminek a szülő egyáltalán nem tulajdonít jelentőséget. Nem is gondolnánk, hogy sokszor bizonyos bőrproblémák mögött is gyomor- és bélproblémák állnak: a csalánkiütést és az ekcémát felszívódási zavarok, laktózérzékenység, tejallergia okozhatja.

Az okok feltárása a cél

– Bár nem kifejezetten hangsúlyos, a gasztroenterológia mégis napjaink egyik legfontosabb gyermek-egészségügyi szakterülete – mondta dr. Tímár Krisztina, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ klinikai kutatások szakértője. – Míg az ételallergia, lisztérzékenység, laktózintolerancia, tejallergia, speciális tápszerek a 80-as években még ismeretlen fogalomnak számítottak Magyarországon, addig ma már sajnos rengeteg gyerek szenved különböző gyomor- és bélbetegségektől, allergiától.

Az ellátás színvonalát tehát növelni kell, és megfelelő műszereket, berendezéseket kell biztosítani a szakembereknek, hogy feltárják az okokat, és ezzel biztosítják a teljes élet lehetőségét a mai gyerekek, a jövő felnőttjei számára. A K&H gyógyvarázs pályázat kiemelt fókuszterülete idén a gyermek gasztroenterológia és a gyermekneurológia, melyre május 29-ig adhatják be jelentkezésüket az OEP támogatott intézmények.

HBN​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában