Helyi közélet

2015.04.22. 10:16

Lobbi vagy korrupció?

Debrecen - Kósa Lajos szerint a gazdaság szereplői alkalmazkodtak a sajátos hazai viszonyokhoz.

Debrecen - Kósa Lajos szerint a gazdaság szereplői alkalmazkodtak a sajátos hazai viszonyokhoz.

Magyarországon a legkorruptabb a lobbizás Európában – erre a sommás megállapításra jutott a Transparency International legújabb kutatása, melynek keretében 19 országban vizsgálták meg a lobbizás korrupciós kockázatait. Az Európai Bizottság támogatásával készült elemzés leszögezi, hogy a már 2010 előtt intézményesült korrupció az Orbán-kormány alatt központosítottá és rendszerszintűvé vált. Hozzátéve, hogy a lobbizás Európa más országaiban sem egy sikersztori.

Kósa Lajos szerint történelmi gyökerei vannak annak, hogy nálunk nem tudott kialakulni a lobbizás transzparens, átlátható, mindenki számára nyilvános rendszere. – A 68-as reform kapcsán olyan unikális gazdaságirányítási rendszer jött létre Magyarországon, mely egy teljesen átláthatatlan alkufolyamat eredménye volt. Mindenki ebben szocializálódott. De, ha meggondoljuk, a rendszerváltás sem különösebben transzparens, átlátható módon és nyilvános alkuk eredményeként jött létre. A gazdaság szereplői pedig soha nem akarták megváltani a világot, inkább alkalmazkodtak hozzá. És ez igaz a külföldiekre is – fogalmazott a politikus.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában