Helyi közélet

2015.04.21. 18:57

A harcosok „új” arca reményt ad

Nyíregyháza - Gyógyult rákbetegek kaptak képet arról, hogy bármivé válhatnak.

Nyíregyháza - Gyógyult rákbetegek kaptak képet arról, hogy bármivé válhatnak.Ha valaki megkapja a létező legrosszabb hírt: rosszindulatú daganat őrli testét, több forgatókönyv születik meg fejében. Talán arra is gondol mennyi minden lehetne még belőle. Jó úton jár az, aki nem feltételes módban fogalmazza meg a vágyai. Tizennyolc nyíregyházi gyógyult rákbeteg „hős” pedig meg is tapasztalhatta, hogyan ölt testet akár a valóságtól elrugaszkodott ötlete.

Sissi hercegnő, punk és gésa is született Marján Szabolcs fodrász, Czimbalmos Emőke sminkes, valamint a Móricz Zsigmond Színház munkatársai Bánszky Krisztina, Pálóczy Magdolna és Bokor Gabriella keze alatt.

– Nem lehetnék elfogult, minden modell különleges egyéniség, a szívemhez legközelebb mégis a gésa állt – mondta Janics Attila, fotográfus. A kiemelt 28 éves nő a fotóművész unokahúga, ma már két gyermekét nevelő, életörömmel teli édesanya.

– Emlékszem az egész család ült a roskadásig rakott ünnepi asztal körül, ő pedig, az akkor 22 éves fiatal, a szobában fekve hányingerrel küzdött a kemoterápia mellékhatásaként – idézi egy karácsonyi emlékét a fotóival portálunkat is gyakran színesítő Janics Attila. Unokatestvére nem konkrét tervvel érkezett a vasárnapi átalakító alkalomra, ám a csapat valahogyan a gésa szerepét álmodta rá. „Ezt tanácsoltuk neki és szívesen vette az ötletet. A fotózásnál a válláról leengedte a kimonó felső részét és akkor láttam meg, hogy a hátára van tetoválva egy gésa. Nincsenek véletlenek.” – hangsúlyozza a fényképész.

Országszerte erőt ad

– Az átváltozás folyamatát nem láthatták a résztvevők, ám amint elkészültek egy reflexiós üvegben csodálhatták meg képzeletbéli önmagukat. Az üveg túloldalán állva az ötletadó Mikitovics Nórával, Madár Tibor videós kollégámmal együtt tanúi lehettünk az első reakcióknak, oromsikításnak, feltörő zokogásnak. Ezek örökéletű pillanatok – emelte ki a fotós.

A mesés gyógyulásokról is tanúskodó fényképek immár a budapesti látogatóknak nyújtanak erőt. A márciusi nyíregyházi kiállítás után a fővárosba hívták a tárlatot, itt az április 10-i nyitányt követően még két helyszínen lesz megtekinthető, majd a tervek szerint az ország más városait is megjárva ősszel hazatér a nyírségi megyeszékhely kórházának nemrégiben átadott onkológiai tömbjébe.

HBN–HABE


Az átalakulás folyamatát, a modellek első reakcióit és gyógyulásuk történetét az alábbi linken elérhető videóból ismerhetik meg:


Nyíregyháza – A rák világnapján, február 4-én, a Korzó összekötőhídján különleges kiállítás nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában