Helyi közélet

2015.03.12. 10:50

Miért nem törődünk jobban magunkkal?

A bükki füvesember százakat okított Debrecenben a gyógynövények használatára.

A bükki füvesember százakat okított Debrecenben a gyógynövények használatára.

A magyar népi gyógyászat ága, a gyógynövénygyűjtés nem sarlatánság ma már, bár a rendszerváltás előtt nem volt szabad nyíltan így gyógyítani. Az alapellátásról rendezett 1978-as alma-atai nemzetközi konferencia óta - amely kifejezte a sürgős cselekvés szükségességét a világ összes kormánya, egészségügyi és fejlesztéssel foglalkozó dolgozói és a világ közössége számára annak érdekében, hogy a Föld minden lakójának egészségét megvédje és továbbfejlessze - hivatalosan sem kuruzslás, hanem a gyógyászat része - fogalmazott a mindenki által csak Szabó Gyuri bácsinak nevezett bükki füvesember, aki Debrecenben tartott előadást a közelmúltban. Mint mondta, már 1978-ban nagy volt az igény az alternatív orvoslás iránt, mert az emberek - ahogy ma is - szeretnének egészségesen élni, kikerülni a minket körülvevő rengeteg vegyi anyagot, megelőzni a betegségeket. - Nem a gyógyszerszedésre gondolok, mert azt csak a beteg ember használja. Jómagam sosem élek ezekkel, s hazánk népességének közel 25 százaléka is így tesz - mondta, viszont kétórás előadása során mindvégig hangsúlyozta, hogy bizony jár orvoshoz, más is tegyen így, legalább félévente, hiszen az tudja megmondani, mi a baj, viszont amint megvan a vizsgálat eredménye, ő haladékot kér az orvostól, és teáival kúrálja magát - sikeresen.

A tisztítás fontossága

Mit kell tennünk, hogy egészségesek maradjunk? - kérdezik sokan a füvesembertől. Elsősorban a vegyi hatásokat kell kivédenünk. Akkora a baj a levegőben, hogy például a parlagfű is ellenségünkké vált, pedig Gyuri bácsi az abból készült tinktúrát rákmegelőzésre issza. A parlagfű bibéjébe beleragad mindenféle, levegőben megülő méreganyag, attól válik allergénné a növény - hallhattuk. A tisztítás alapja a napi 10-15 perc izzadás, vagyis ne fojtsuk el a hónunk alatt lévő verejtékmirigyeket drága dezodorokkal, mert akár daganat is fejlődhet ezáltal. Tanácsai között az előadó elmondta, a mai ember nem tudni, hova rohan, de rágni sem tud normálisan, csak sietve. Bezzeg a tévére akad ideje - korholt. Pépessé kell rágni a falatot, könnyebb dolga lesz a gyomornak, bélnek, sőt a Chron-betegséget is megúszhatjuk, ha ezt tesszük. Ha a vesét nem működtetjük megfelelően, lerakódások keletkezhetnek az ízületekben, ami reumához, porckopáshoz, majd legvégső esetben protézishez vezethet. Ne várjuk meg ezt a visszafordíthatatlan folyamatot, aminek elejét vehetjük az ízületből kopó anyag pótlásával: együnk kocsonyát, zselatint! Csak legyünk türelmesek és nem finnyásak - tette hozzá.

Körülöttünk a segítség

Az egészség valóban megtalálható Isten patikájában - ahogy a Gyuri bácsi által ajánlott és sokszor emlegetett Maria Treben - könyv is mondja. Hogy miért?

A fekete retek képes összemorzsolni az epekövet, az elfogyasztott tyúktojás, valamint a tyúkhúr és a veronikafű csökkenti a koleszterinszintet, az erdeiszeder- és a málnalevél tea csökkenti a húgysavat - amit mellesleg a sok vörös hús, gomba és karfiol is okozhat, azokkal is óvatosan. Az aszalt gyümölcs antioxidáns tartalmáról sokat hallottunk, de az talán újdonság, hogy a székely nők szilvalekvárral előzik meg és gyógyítják a mellrákot. csak a 10-12 órán át kavargatott, cukormentes szirupban gondolkodjunk! - mondta Gyuri bácsi. csodálatos antioxidánsforrás valamennyi fekete gyümölcs: szeder, mazsola, meggy, áfonya, ribizli, érdemes ezeket használni. A céklalé és a vörösbor is a természet ajándéka, sőt, a főtt paradicsomlében több antioxidáns van, mint a nyersben. Viszont prosztatabajokra mindenhogyan jó.

Gyuri bácsi mindennapjaiban szinte csodába illő gyógyulások is vannak: gyógyított már szájrákot napi 3 fej nyers körömvirág elrágásával, a saját halántékán lévő melanomát pedig két évébe telt, de leszárította egy tinktúrával: diólevél, közönséges galaj és fagyöngy alapú tinktúrát készített 40 százalékos pálinkával, itta (napi 3 teáskanállal) és kente is vele a beteg bőrt, meggyógyult. Mindezt orvosi ellenőrzés mellett tette.

- Barak Beáta -


Debrecen - A keleti gyógyítás szerint ősszel és tavasszal tisztítókúra kell a szervezetünknek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában