Helyi közélet

2015.03.29. 09:36

Húsvéti hímes tojás

Debrecen - A húsvéti tojás a húsvéttal, mint egyházi ünneppel szoros kapcsolatban van.

Debrecen - A húsvéti tojás a húsvéttal, mint egyházi ünneppel szoros kapcsolatban van.

Hazánk nagy részén ismert a húsvéti tojás hímzése, a batikolás a húsvéti tojás díszítésének jellemző módja. Pálcára erősített fémcsövecskét, tollcsévét mártogatnak forró méhviaszba, ezzel írják rá a mintát a nyers vagy főtt tojás felületére, majd festéklében áztatják vagy főzik. A kemény viasz lekaparása után a színtelenül maradt díszítmény kirajzolódik.

A karcolással való díszítésben megtalálható a geometrikus díszítés mellett virág ornamentika, életkép és naturalisztikus felfogású ember­ábrázolás.

A levélrátétes festés a batik primitívebb megoldásának fogható fel, a tojásra érdekes rajzolatú levelet rögzítenek festéskor, a helye világos marad. Választhatunk a textilrátétes, ragasztott bevonatú, vagy az ecsetes festésű, a politúros-lakkos, a matricás (lehúzóképes), a sodronybevonatos technikák közül is.

Tojásfestésre az anilinfestékek elterjedéséig növényi festékeket használtak, berzsenyből állították elő a nálunk legkedveltebb piros színt, más színeket a környezetben gyűjtött növényi részek főzetéből, forrázatából. Napjainkban is legáltalánosabb a vöröshagymahéj-főzet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában