Helyi közélet

2015.02.12. 10:46

Liget lesz az erdőből

Debrecen - Mire a polgármesteri hivatal leállíttatta a munkát, már majdnem végeztek az aljnövényzet kivágásával.

Debrecen - Mire a polgármesteri hivatal leállíttatta a munkát, már majdnem végeztek az aljnövényzet kivágásával.

Az érthető, hogy a Nagyerdő parkerdei részéről a tájidegen cserjéket, fákat kivágják, de itt sajnos őshonos bokroktól is megszabadultak. Ezzel megszűnt a Nagyerdei körút felőli védősáv, amire az ottani élővilágnak, például az énekesmadaraknak, szüksége lenne – állította Gyarmathy István, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület titkára.

Nekilódult 150 szakképzetlen ember, és mindent, ami kisebb egy fánál, módszeresen kiirtottak a védett területről. Nem volt senki, aki meg tudta volna különböztetni a zöld juhart a mogyorótól, vagy a bodzától. Így gyakorlatilag az erdő teljes cserjeszintjét eltüntették a közmunkások, a talajt is feldúlva gyökerek után kutatva. Az sem világos, hogy hány, az aljnövényzetben telelő békát tapostak össze – fogalmazta meg aggályait a Napló Agóra fórumán Konyhás István, a Terepszemle Stúdió képviselője. Arra emlékeztetett, hogy a park­erdő csaknem egymilliárd forintba került felújításakor a Keviép cserjeirtásra is kapott megbízást.

– A parkerdővel kapcsolatos fejetlenség egyik jele a védett növények és cserjék gondatlan kezelése. Minden lehetséges fórumon hangsúlyoztuk, hogy a Nagyerdő megújulása kizárólag tudatos tervezés keretében történhet. Nem így lett – tette hozzá Párkányiné Molnár Ibolya, a Nagyerdőért Összefogás Közhasznú Egyesület elnöke. Mint írta, az sem elfogadható, hogy Debrecennek nincs főkertésze.

Engedély nélkül

Környezetvédők kiderítették, hogy a Dehusz Kft. szakhatósági engedély nélkül végezte a munkát. Pethe Tamás, a cég ügyvezető igazgatója erre úgy reagált, hogy engedélyt azért nem kértek, mert a feladat elvégzésére a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályától kaptak megbízást. A hivatal kedden azonnali hatállyal leállíttatta a parkerdőben folyó tevékenységet.

A területen nem válogatás nélkül történt a növényzet ritkítása, hanem a kertészmérnöki végzettséggel rendelkező parkfenntartási ellenőrök folyamatos szakmai felügyelete és irányítása mellett. Azokat az egyedeket távolították el, amelyeket természetvédelmi szempontból indokoltnak tartottak. Így nem történt károkozás – olvasható a polgármesteri hivatal válaszában.

A város elégedett

Azt írták, hogy a Keviép Kft. tavaly a szerződésében meghatározott módon, a terület 40 százalékán végzett aljzattisztítási munkálatokat. A kivitelezés minőségével elégedett volt a város. A Dehusz közmunkásai most a fejlesztési területen kívül eső helyeken dolgoztak – tették hozzá.

A polgármesteri hivatal illetékes osztálya a tevékenység folytatását nem a védett természeti értékek pusztulása, vagy károsodása miatt, hanem az engedély megszerzéséig tiltotta meg. Utóbbi jelenleg zajlik – közölték.

Ligetet akarnak

Az illetékesek szerint a Nagyerdő ezen része továbbra is park marad. Korábban lakossági fórumok alkalmával, valamint zöldszervezetekkel folytatott egyeztetéseken vetődött fel az átláthatóbb, rendezettebb, szebb park igénye, nevezetesen, hogy ligetet szeretnének. A cserjeszintet őshonos fajokkal alakítanák ki.

Főkertész érkezhet

Mint írták, a város forrásokat különít el a Nagyerdő zöldterületének megújítása érdekében. Az elvégzendő munkák célja a zöldterület fenntarthatóságának, átláthatóságának biztosítása, a kiszáradt, balesetveszélyes növényzet eltávolítása és a terület ligetes jellegének, botanikai változatosságának biztosítása. A cserjeszintet őshonos fajokkal alakítanák ki. Megtudtuk, a közgyűlés a decemberi ülésén teremtette meg a főkertész alkalmazásának feltételeit. Az álláshely betöltésére a pályázati eljárás lefolytatását követően, tavasszal kerül sor.


Debrecen - Felfüggesztették a cserjeirtást a debreceni parkerdőben, miután természetvédők jelezték az illetékesnek, hogy védett növények válhatnak áldozatul a közfoglalkoztatottak munkájának.



Debrecen - Ezúttal a debreceni parkok állapotáról kérdeztük az olvasóinkat!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában