Helyi közélet

2014.12.24. 12:48

„Kemény hely” a Derék 22.

Debrecen - Nehéz bizonyítani, hogy ha valaki „nem normális” életmódot folytat.

Debrecen - Nehéz bizonyítani, hogy ha valaki „nem normális” életmódot folytat.

– Attól, hogy mi bérbe adunk lakásokat és a bérlők nem jól viselkednek az nem bérbeadói, hanem rendőrségi kérdés – jelentette ki a lapunknak adott interjúban a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója annak kapcsán, hogy a közelmúltban beszámoltunk a Tócóskertben, a Derék utca 22. számú tízemeletes, nagyrészt önkormányzati bérlakásokat tartalmazó házban és a környéken tapasztalható áldatlan állapotokról. Például arról, hogy a felsőbb szintekről időnként kidobnak valamit az utcára. A járókelők közé esett már ételmaradék, fagyasztott hús, fotel, használt pelenka, de volt, aki hűtőszekrényt is látott „repülni”. A tócóskertiek által csak „gettónak” csúfolt épület falait kívül és belül egyaránt falfirkák borítják, a bejárati ajtókból rendszeresen kitörik az üveget, a lifteket néhányan wc-nek nézik és még hosszan sorolhatnánk a gondokat.

Kitenni, de hogyan?

A város tulajdonában lévő ingatlanokat kezelő cég vezetője, Kováts Ákos a problémákra reagálva elmondta: gyakran érkeznek ilyen tartalmú névtelen bejelentések hozzájuk a Derék utcáról. Bizonyítottság esetén emiatt felbonthatják a bérleti szerződést a bérlővel. Más bérházakhoz képest ez gyakran meg is történik. Az ilyen határozatot azonban bírósági úton meg lehet támadni és akkor hosszú procedúra indul el, amelynek során tanúkat hallgatnak meg. Tanúskodni viszont szinte senki nem akar. Így nagyon nehéz valakit kitenni a lakásból. – Az, hogy fotel és hűtőszekrény is „repült”, bűncselekmény. Szerintem ezért inkább az illetékes hatóságoknak kellene arról gondoskodni, hogy itt rend legyen – fejtette ki a vezérigazgató.

– Ha ilyen szociális bérlakásokat nem tartanánk fenn, akkor az lenne a probléma, hogy mit csináljunk a rászorulókkal, hajléktalanokkal. Komoly gond ha valaki rászoruló, a város támogatja, ő viszont ezzel visszaél. Olyan körülményeket teremt maga körül amivel a környezetének nagy károkat okoz. Óvatosan kell bánni ezzel. Egy újságíró éppen most keresett egy ilyen kilakoltatott család ügyében – mondta a Cívis Ház vezérigazgatója.

Bérleti díjak

Azt is megtudtuk, hogy a lakbérfizetési kedv változó a Derék utca 22-ben, több százezres tartozások is akadnak. Ilyen esetekben elvileg könnyebb intézkedni. – Csakhogy él a kilakoltatási moratórium és amióta a devizahitelesek megmentése napirenden van a társadalom hihetetlenül érzékeny erre. Azok közül az emberek közül, akik nem fizetnek lakbért néhányan ahelyett, hogy meghúznák magukat, olyan életmódot folytatnak, ami tűrhetetlen! Egyre kevesebb ilyen esettel találkozunk, de a Derék utca 22. szám tipikusan ilyen épület – zárta gondolatait Kováts Ákos.

Fent rend van

A Refomix Kft. igazgatja ehhez azt tette hozzá, hogy a Derék utca 22-ben a nyolcadikon és a tizediken családok átmeneti otthona működik, ahol 40–40 főt tudnak elhelyezni. A kilencediken 40 olyan hajléktalannak nyújtanak átmeneti otthont, akik dolgoznak és képesek az önellátásra. A rendre ott nappal szociális munkások, éjjel biztonsági őrök vigyáznak. A folyamatos felügyeltnek is köszönhetően nincsenek különösebb problémák – hangsúlyozta Szemerédy Zsolt. Hozzátette: ezek az emberek örülnek annak, hogy tető van a fejük fölött és igyekeznek minden szabályt betartva élni.

HBN-OCs


Szóljon hozzá a Facebookon!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában