Helyi közélet

2014.11.27. 11:27

Jegyzet: (Nép)ítélet

<em>A St. Louis-i nagyesküdtszék nem talált elegendő bizonyítékot a vádemeléshez azzal a fehér rendőrrel szemben, aki augusztusban lelőtt egy fegyvertelen fekete férfit. A döntés ismét megmozgatta a várost, s immár az egész országot.</em> Szabó Zsolt László jegyzete.

A St. Louis-i nagyesküdtszék nem talált elegendő bizonyítékot a vádemeléshez azzal a fehér rendőrrel szemben, aki augusztusban lelőtt egy fegyvertelen fekete férfit. A döntés ismét megmozgatta a várost, s immár az egész országot. Szabó Zsolt László jegyzete.

Felületesen járnánk el azonban, ha pusztán e tények ismeretében ítélkeznénk. A faji alapon születő döntést erősítheti, hogy a többségében feketék lakta St. Louis 12 fős nagyesküdtszékében kilenc fehér és három színes bőrű foglal helyet, s előbbiek támogatása elégséges a döntéshez. Nem szabad viszont arról sem megfeledkezni, hogy a tanúvallomások ellentmondásosak voltak, például abban, hogy az áldozat felemelte-e megadóan a kezét. Pusztán azért, mert mérhetetlen népharag zúdult a rendőrre, s irdatlan nyomás nehezedett a testületre, hiba volna bárkit elítélni. Ennek ellenére elképzelhetőnek tartom, hogy hibás döntés született. Később ugyanis a bíróság alaposabban feltárhatta volna a körülményeket. Az a tény viszont, hogy a döntés országosan szította fel az indulatokat, arról tanúskodik: a magát toleránsnak, befogadónak és igazságosnak mutató Egyesült Államok nem feltétlenül a valóságot közvetíti magáról. A lakmuszpapír, azaz az egyre népesebb fekete közösséggel való bánásmód lehet Washington nagy kihívása a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában