Helyi közélet

2014.11.10. 09:52

„Inget, gatyát beletoltunk az elején”

Balmazújváros - Egy sör mellett határoztak az egyesület megalapításáról.

Balmazújváros - Egy sör mellett határoztak az egyesület megalapításáról.A Balmazújvárosi Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesületet (BAKI) 1998-ban alapították. Radócz László akkori elnök, ma alelnök azt mondja, azért hozták létre, mert a rockzene nem volt jelen a településen.

Mivel nem tellett nekik fesztiválokra, azt találták ki, hogy így próbálnak koncerteket hozni Balmazújvárosba, ezzel alternatívát és szórakozási lehetőséget kínálni a fiataloknak. – A már lebontott Vadász Étteremben zajlottak az első rendezvényeik, játékaik. Egyszer például Volkswagen Polót kapott a nyertes: egy 300 forintért vásárolt fehér trikóra egy nagy VW jelet rajzoltak – meséli nevetve.

Az egyesület néhány év múltán – ahogy fogalmaz – alvó állapotba került. 2004-ben határozták el a korábbi osztálytársával, Béke Lajossal, hogy feltámasztják. Az akkor már két éve üresen álló Batthyány utcai épületébe 2005-ben költöztek, s kezdték el apránként kialakítani a BAKI jelenlegi arculatát. A kezdeti nehézségekről szólva Béke Lajos elárulta: míg meg nem érkezett az első 180 ezer forintos fűtésszámla, nem kalkuláltak rezsidíjjal. Egész éjjel az irodában tanácskoztak. Megoldásként öt évre előre befizették a tagdíjakat, s végigjárták a vállalkozókat. Így gyűjtöttek össze 500 ezer forintot. Azóta több szakmai díjjal ismerték el az egyesület tevékenységét, amelyben mindenki önkéntesként dolgozik, egyedül az elnök van félállásban.

HBN-SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában