Helyi közélet

2014.10.01. 09:36

Isten új utakat, lehetőségeket mutat

Sárrétudvari - A megújult közösségi térben Isten a jövőt készítette elő számukra.

Sárrétudvari - A megújult közösségi térben Isten a jövőt készítette elő számukra.A település első írásos említésének 800. évében hónapokon át tartó rendezvénysorozatot szerveztek. Szombaton azért kondultak a harangok, mert hálát adtak a Református Többfunkciós Szolgáltató Központ fejlesztéséért. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke áldáskívánása előtt a Prédikátorok könyvéből idézett.

A hiábavalóság világában élünk - tapasztalja az emberek tekintetét látva, mert sokszor úgy érezzük, az emberi élet, a munka, a mindennapi küzdelem annak tűnik. Viszont Jézus Krisztus a hiábavalóság érzését feloldja, hogy megmutassa a szeretet útját. Új utakat és lehetőségeket mutat, Sárrétudvariban például nem csak a 800 éves múltat ünnepelhetjük, hanem előkészítette a jövőt az új központ által - folytatta a püspök.

Vegyék a bátorságot

Az, hogy előkészítették a jövőt, Sárrétudvariban valóban mély jelentéssel bír, hiszen az egyetlen református templommal rendelkező település utóbbi évtizedeire is rányomta a bélyegét az, hogy templomba menni nem volt dicsőség.

Nagytiszteletű Hézser Tímea református lelkész kiemelte, hogy a szolgáltató központ egykor egyházi ingatlan, iskola és szolgálati lakás volt. Mindig oktatási-nevelési munka folyt benne, most is tanítani, nevelni, pártfogolni szeretnének.

- A templom eddig is nyitva állt az emberek előtt, de az utóbbi 40 évben voltak, akik nem vették a bátorságot, hogy betérjenek a gondjaikkal, gondolataikkal. Bízom benne, hogy az épületben a múltban szerzett jó tapasztalatok és emlékek megadják a bátorságot ehhez, és a ház betölti funkcióját, miszerint az egész település közösségéért van - emelte ki a lelkész. Odavárják a hétvégén hazatérő egyetemistákat, főiskolásokat, de baba-mama klub is helyet kap majd az épületben.

- Egyházközségünk az államosításkor elvett iskolaépületét a 90-es években kapta vissza a kárpótlás alkalmával. Bár számos lehetőséget nyújtott a szolgálat végzésére, de gyülekezetünknek nem volt elég anyagi ereje, hogy megvalósíthassa a felújítást. Így az egyébként sem fiatal épület egyre inkább tönkrement, s szegényes kinézetével, mint árva gyermek bújt meg a templom és a bokrok-fák árnyékában - mesélte a lelkész. 2013-ban a Tiszántúli Református Egyházkerület építési pályázatán elnyert 150 ezer forintot megpótolva igyekeztek az utcafront külső homlokzatát, valamint a hátsó falazatot megerősíteni. Majd a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Hivatal újabb pályázati lehetősége, a 31,4 millió forint forrás hozta meg a - ahogy hívják - Gyülekezeti Központ kialakítását.

HBN-BB


29.09.2014 | Sárrétudvari - A megújult közösségi tér nem csak az egyház részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában