Helyi közélet

2014.10.17. 18:21

Fújjunk verset pitypangból!

Debrecen - XXI. századi környezetbe kerülnek Weöres Sándor versei a szombaton nyíló kiállításon.

Debrecen - XXI. századi környezetbe kerülnek Weöres Sándor versei a szombaton nyíló kiállításon.

A pitypangot elfújva vers jelenik meg a a megvilágított falfelületen, a gyümölcsök szavalnak, a poharakat felemelve pedig strófák formálódnak meg. A megmozdult szótár – Weöres 100 időszaki kiállítás, a Petőfi Irodalmi Múzeumban tavaly, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett tárlat anyagából elevenedik meg a Déri Múzeumban, a kor igényeinek megfelelve.

– A megmozdult szótár egy kísérletező kiállítás, ahol a költő 16 verskísérletéből 10 jelenik meg. Egy igazi XXI. századi tárlat, ahol kilenc darab, olyan digitális, egyéni képességet fejlesztő játékos alkotás részese lehet a látogató, amely egyedülálló élményt nyújt – tájékoztatott Kerekes Lászlóné Bíró Éva, a Déri Múzeum irodalomtörténész-muzeológusa.

Az olvasó felé mozdulva

Mint mondta, Weöres Sándor életművében és a kiállítás koncepciójában is kiemelt szerepet kap, hogy a szavakból felépülő költészet ne maradjon a könyvlap síkján, hanem elmozduljon az olvasó felé. – Hegyi Katalin, irodalmi muzeológus, Mihalkov György látványtervező , valamint Ruttkay Zsófia vezetésével a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív laborjának munkájának köszönhetően érzéki-fizikai-szellemi kapcsolatba kerülhetünk a versekkel – fogalmazott a múzeum munkatársa.

Megjegyezte, Weöres szerint a „gyerek kristályosan egyszerű, kozmikus lény” a kiállításon minden korosztály, így a gyerekek is megtalálják az érdeklődésüknek legmegfelelőbb kiállítási darabot.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában